Vin eco in magazine

Vinul ecologic romanesc ia drumul exportului, iar in magazinele autohtone se gasesc soiuri din Italia si din Ungaria. Loredana Pana a plecat la piata in cautarea celor mai bune oferte de vin bio.

Plantarea vitei-de-vie in sistem ecologic se incadreaza in statisticile Ministerului Agriculturii la „alte culturi“ pentru ca suprafata cultivata este foarte mica. Costurile ridicate, productia mai mica, dar si criteriile organizatiilor de certificare ecologica sunt principalele probleme cu care se confrunta producatorii.

„Avem doua sau trei gospodarii care au aplicat pentru obtinerea certificarii ecologice. Acestea sunt inca in perioada de conversie. Domeniile Viticole Franco-Romane sunt singurele care au primit certificare ECOCERT din Romania“, a declarat pentru Green Report, Abdoul Aziz, director Ecocert.

Domeniile Viticole Franco-Romane detin o plantatie de 30 de hectare din podgoria Dealu Mare din judetul Buzau, pe care au trecut-o prin perioada de conversie, iar din 2006 au primit certificarea ecologica ECOCERT.

„Am primit certificare pentru soiul alb Chardonnay si pentru soiurile rosii Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet si Bourbon. In momentul de fata incercam sa luam legatura cu magazinele cu produse bio si sa distribuim vinul“, a declarat Cristina Staicu, director Domeniile Viticole Fraco-Romane.

Pentru ca firma nu are o linie de imbuteliere conforma, vinul a fost vandut pana anul trecut asociatiilor franceze vrac.

„Marea partea a productiei noastre ecologice a mers in Franta si de acolo mai departe. Vinul nostru s-a vandut cel mai bine in Statele Unite si in Canada. De anul acesta il vom imbutelia noi si va ajunge si in magazinele autohtone“, spune Cristina Staicu.
 
Vita-de-vie cultivata in sistem ecologic nu trebuie stropita cu pesticide sau cu alte produse chimice de sinteza care intra in seva plantei.

„Produsele de baza in tratamentele bio sunt sulful si sulfatul de cupru, sau cunoscuta piatra vanata, care are tot origini naturale. Acestea raman pe frunza plantei, adica sunt tratamente de contact si nu ajung in produsul final“, explica Cristina Staicu.

Vinul ecologic produs de Domeniile Viticole Franco-Romane poate fi cumparat din magazinul on-line evinoteca.ro, la preturi cuprinse intre 26
si 32 de lei.

In magazinul Pukka Food din Capitala, doritorii gasesc vinuri eco din Italia. Vinul este produs pe domeniile Giol, undeva in apropierea Venetiei, pe o podgorie atestata din 1427.

Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot si Cabernet Sauvignon sunt sortimentele eco din magazin care pot fi cumparate la pretul de 37 de lei fiecare.

„Sincer, nu mi se pare ca are un altfel de gust decat un vin bun facut din struguri normali. Ce are el este ca se bea foarte usor, chiar si in cantitati mai mari nu da dureri de cap“, spune Bogdana Ghinescu, manager Pukka Food.

Tot din Italia aduce vinuri ecologice si Ionut Teglas, managerul magazinului cu produse bio Leacul. Chianti Colli Sensiv si Vigna ai Sassi, imbuteliate in viticultura Simone Santini, costa 86 de lei fiecare.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri