Viitorul plan de management al Dunarii, bazat pe rezultatele expeditiei JDS 3

Viitorul plan de management al Dunarii, pentru perioada 2015-2020, se va baza pe rezultatele finale ale expeditiei comune pentru supravegherea Dunarii, Joint Danube Survey- JDS 3, a declarat joi, la Tulcea, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

La sfarsitul lunii februarie, vom avea rezultatele finale si le vom putea compara cu cele ale expeditiei anterioare din 2007. Vom vedea daca s-au facut progrese in reducerea poluarii sau daca au fost identificate alte probleme”, a spus Lucia Varga.

Prezent la Tulcea, secretarul general al Comisiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea, Ivan Zavadsky, a precizat ca rezultatele vor fi publicate intr-un an de la finalul expeditiei.

Aceasta expeditie a catalizat experienta a 10 state dunarene, dar si a expertilor Comisiei Europene. Numarul oamenilor de stiinta implicati in proiect a fost de 28”, a  punctat Zavadsky.

Echipajul,  din care fac parte si 3 experti din cadrul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR), a calatorit, intre 13 august-26 septembrie a.c., pe apele Dunarii, in Expeditia comuna de supraveghere a Dunarii.

Este cea mai mare expeditie din lume care se desfasoara de-a lungul unui curs de apa. Ca si la celelalte doua editii (din anii 2001 si 2007), JDS3 isi propune sa stranga noi informatii cu privire la parametrii de calitate ai Dunarii care nu sunt acoperiti de monitorizarea desfasurata permanent de catre toate tarile riverane Dunarii si, in acelasi timp, are ca scop colectarea unor date usor comparabile pentru tot cursul de apa, potrivit reprezentantilor ANAR.

Organizata o data la sase ani de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), JDS 3 reuneste experti si oameni de stiinta din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.

Din echipa internationala, fac parte si trei romani, experti din cadrul Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR): Florentina Dumitrache (chimist din cadrul ANAR Bucuresti), Claudia Nagy (biolog din cadrul Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa) si Mary Craciun (chimist din cadrul Administratia Bazinala de Apa Jiu- Sistemul de Gospodarire a Apelor Mehedinti)„, potrivit ANAR”.

Echipa internationala a calatorit din Germania pana in Romania, pe o distanta de 2.357 de km si a trecut prin toate cele 10 tari pe care le strabate fluviul Dunarea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.

In paralel cu activitatile echipei internationale, pe tronsonul romanesc al Dunarii, in aceeasi perioada, a participat la eveniment  o echipa de 20 experti din cadrul Administratiei Nationale ”Apele Romane” prin unitatile sale teritoriale.

spot_img

Ultimele știri