Tranziția energetică are nevoie de un combustibil intermediar. Care este acesta

Încălzirea globală a declanșat unul din cele mai importante procese de transformare pe care omenirea trebuie să-l suporte. Tranziția energetică este o chestiune de timp, iar viitorul aparține energiei electrice, a spus, luni, Iulian Iancu, șeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților. 

Tranziția energetică are nevoie de un combustilil intermediar

Tranziția despre care vorbim presupune o perioadă intermedieră. Suntem conștienți că revoluția tehnologică și cercetarea este singura care poate să înlocuiască provocarea acestei tranziții, dar în același timp suntem conștienți că până când vom avea la scară comercială aceste tehnologii și rezultatele din laboratoarele centrelor de cercetare ne trebuie un combustibil intermediar”, a explicat Iulian Iancu în cadrul conferinței Energy Transition 2017.

Parlamentarul român a subliniat că soluția pentru tranziția energetică o reprezintă gazul natural, pe care unele state deja l-au adoptat pentru producția de energie, dar și pentru echilibrarea vârfurilor de sarcină din sistemele energetice naționale. Cu toate acestea, prețul cerut de producători poate fi o povară.

Astăzi însă noi avem dezbateri extrem de tensionate din dorința producătorului de gaze de a-și maximiza într-un timp foarte scurt profitul și practic se transformă într-o povară de a fi alternativă la această tranziție”, a subliniat Iancu.

În privința termenelor pentru finalizarea proceselor din cadrul tranziției energetice, deputatul a precizat anul 2050 reprezintă borna pe care mai multe state au stabilit-o.

În urmă ci câteva zile, la Talin, țările baltice au anu nțat că își propun ca până în 2050 să-și reducă dependența de nuclear, petrol și cărbune până aproape de zero. În orce caz energia regenerabilă să fie mult mai ieftină”, a ami spus acesta.

Potrivit parlamentarului român, tehnologiile din sectorul regenerabilelor au produs efecte foarte mari la nivelul consumatorilor. În România, în cursul acestui an, energia electrică produsă din surse regenerabile a atins și 46% și 52%, pe anumite intervale orare și a determinat o scădere a prețului la producție de 30%.

Energy Transition 2017: Industria regenerabilă în contextul procesului de tranziție energetică

Potrivit datelor Asociației Române pentru Energie Eoliană, energia eoliană, ca sursă necontrolabilă, nu poate funcționa în condiții de predictibilitate similare celor convenționale dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci și ieftină.

Un exemplu concret este regăsit în luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când, o creștere a producției de energie eoliană cu 46% față de ziua precedentă, a fost urmată de o scădere a prețului cu 30% (de la 333,57 RON/MWh la 233,92 RON / MWh).

De asemenea, în ziua de 15 August, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scădere de 45% a prețului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 RON/MWh la 76.61 RON/MWh).

Vedem câteva fenomene în paralel, care pleacă de la primul conflict pe care îl vedem și îl resimțim, respectiv viteza pe care a înregistrat-o tehnologia și blocajul pe care îl resimțim din partea unor instituții specifice secolului XiX – XX, care sunt barieră în fața acestei revoluții tehnologice. Nu avem capacitatea să punem în operă tehnologia își face loc în aceste domenii”, a punctat Iulian Iancu.

spot_img

Ultimele știri