Viitoarea politica agricola comuna a UE, mai ecologica si orientata spre siguranta alimentara

Viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) a Uniunii Europene (UE) va fi orientata spre asigurarea sigurantei alimentare si protejarea mediului inconjurator, crearea a noi locuri de munca si furnizarea energiei regenerabile, potrivit Comisiei de Agricultura a Parlamentului European.

Semnal adresat comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos

Comisia pentru Agricultura a Parlamentului European va cauta sa influenteze legislatia care urmeaza sa fie adoptata in privinta reformei si modernizarii sectorului agricol al UE, un proces care se deruleaza in paralel cu discutiile privind bugetul multianual al UE.

"Acesta este un semnal adresat comisarului Ciolos, si anume ca noua directie a Politicii Agricole Comune post-2013 este cea stabilita de Parlamentul European, iar Comisia Europeana va trebui sa faca propunerile legislative in acest sens", a spus Albert Dess, raportorul pentru rezolutia Comisiei pentru Agricultura a PE.

"Votul de azi este rezultatul unui lung proces de negociere care a implicat, ca de obicei, toate grupurile politice din PE si care a stabilit principalele elemente care vor guverna noul PAC”, a spus presedintele Comisiei, Paolo De Castro.

"Acest lucru presupune criterii obiective pentru acordarea de plati, inclusiv cele legate de crearea de locuri de munca, noi elemente legate de agricultura verde, mai multa flexibilitate pentru statele membre si un buget alocat in eventualitatea unei crize de piata", a adugat presedintele Comisiei, Paolo De Castro.

Fermierii trebuie sa protejeze mediul

Deputatii europeni considera ca PAC trebuie sa se bucure de mai multa legitimitate in ochii cetatenilor europeni prin asigurarea unei aprovizionari sigure de alimente de inalta calitate, contribuind, in acelasi timp, la protejarea mediului si la dezvoltarea energiei regenerabile.

Finantarea se va face in mod adecvat pentru a face fata noilor provocari si pentru a stimula fermierii sa foloseasca tehnici moderne si sa protejeze mediul inconjurator.

Deputatii vor un sistem bazat pe stimulente finantate de UE pentru a sprijini fermierii care aplica metode de productie durabile si o gestionare responsabila a resurselor cum ar fi apa, terenurile si energia.

Platile directe catre fermieri trebuie sa fie legate de masuri ecologice (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc.), considera deputatii europeni.

Distribuirea sprijinului financiar in UE, mai echitabila

Comisia de Agricultura a PE vrea ca ajutorul sa fie acordat pe baze mai juste catre statele membre si catre diferitele categorii de fermieri. In prezent, noile state membre primesc un sprijin financiar mai mic pe fermier decat vechile state membre.

Deputatii europeni vor ca toate statele membre sa primeasca un procent minim din media platilor UE in agricultura.

Comisia de Agricultura a salutat, de asemenea, introducerea unui plafon pentru platile directe pe fermier, asa cum a propus Comisia Europeana, propunand ca marimea fermei, locurile de munca generate precum si gradul de protectie a mediului sa fie criterii importante.

Plati directe pentru” fermierii activi”

Pentru a evita deturnarea banilor publici, deputatii europeni propun, de asemenea, rezervarea unor plati directe pentru "fermieri activi", adica pentru cei care folosesc pamantul pentru productie.

Comisia este astfel pusa sub presiune pentru a veni cu o definitie clara pentru "fermierul activ", fapt care ar trebui sa excluda cazurile in care costurile administrative pentru efectuarea platii sunt mai mari decat plata insasi.

Comisia va face o propunere de pachet legislativ, in toamna acestui an, fata de care Parlamentul European va avea competente de codecizie, impreuna cu Consiliul, in privinta continutului final al legislatiei in domeniul Politicii Agricole Comune.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri