Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a organizat marti un workshop cu tema ’Imbunatatirea bunastarii animalelor in gradinile zoologice din Romania’, la care a participat si Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten.
Intalnirea a avut ca oviectiv analiza situatiei din gradinile zoologice si stabilirea directiilor generale de actiune si colaborare cu ONG-urile, pentru solutionarea situatiei actuale si implemantarea Directivelor Comisiei Europene pentru Bunastarea Animalelor, nr. 22/1999.
Cu acest prilej, fundatia Vier Pfoten a prezentat un program concret de masuri de reabilitare a gradinilor zoologice care cuprinde un program de control al reproducerii animalelor, completat de un plan de relocare a animalelor din gradinile zoologice neautorizate sau fara posibilitati de reamenajare si autorizare.
Propunerea face parte dintr-un proiect Vier Pfoten mai amplu, demarat la inceputul anului 2007, prin semnarea a doua acorduri de colaborare cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu si urmat in septembrie 2007 de organizarea primului trainig din Romania adresat managerilor, veterinarilor si personalului de ingrijire din gradinile zoologice.
De asemenea, in cadrul aceluiasi proiect au fost deja relocate in rezervatia LionsRock pe care Vier Pfoten o detine in Africa de Sud, doi lei din gradinile zoologice din Romania. Biroul din Romania al Vier Pfoten a fost infiintat in anul 2000.
Printre cele mai cunoscute proiecte, Vier Pfoten in Romania se afla ’Caini pentru Oameni’, Proiectul educativ adresat copiilor ’Copiii invata sa protejeze animalele’, infiintarea si logistica pentru clinica mobila, proiectul destinat reabilitarii gradinilor zoologice si campania ’Cainii simt oamenii. Oamenii ce simt?’
Vier Pfoten este o organizatie internationala pentru protectia animalelor avand birouri in Austria, Germania, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Africa de Sud, Anglia si Ungaria.