Vier Pfoten cere interzicerea fermelor de blanuri in Romania (Video)

In cele 10 ferme de blana din Romania, peste 16.000 de sinsile, nurci sau vulpi asteapta un sfarsit violent pentru ca blana lor moale si pufoasa sa acopere intr-o zi umerii unor doamne. Uciderea prin metode crude survine dupa maxim 8 luni de viata, timp in care animalele sunt tinute in custi minuscule si in conditii de stres care le provoaca tulburari precum canibalismul sau automutilarea.

Blana a revenit la moda in intreaga lume, inclusiv in Romania. Daca in trecut cele mai populare erau hainele de blana, astazi materialul este folosit intens ca accesoriu aplicat pe gulere, mansete, caciuli, cizme sau brelocuri.

De multe ori consumatorii nu pot identifica blana deoarece acesta este tunsa si/sau vopsita. Industria blanurilor cunoaste o dezvoltare fara precedent la nivel mondial, in special in UE si China. Peste 100 de milioane de sinsile, nurci , vulpi, enoti, samuri etc. sunt sacrificati anual pentru a ajunge accesoriu pe gulerul unei haine, insa moartea este doar finalul unei lungi agonii.

Majoritatea covarsitoare a animalelor de blana traiesc in custi minuscule, fara libertate de miscare si fara satisfacerea unor nevoi minime conforme speciei (ex.catarare, ascundere, inot etc.). Custile nu au podea, ci sarma, care le raneste labele. Din cauza claustrarii si stresului, animalele dezvolta tulburari comportamentale: canibalism, automutilare si miscari stereotipe.

Cand ajung la varsta de 8 luni, animalele sunt omorate prin diferite metode: gazare cu monoxid de carbon, electrocutare, lovire sau injectie letala. Animalelor cu o greutate mai mica de 5 kg (ex. sinsile) li se aplica o lovitura in cap cu un obiect contondent. Inregistrari socante din China ne arata cum animalele sunt jupuite de vii, nefiind asomate corespunzator.

Romania: nu exista standarde de bunastare, ci doar ghid de ucidere

La nivel european exista doar recomandari vagi, iar statele membre nu sunt obligate sa le respecte. Totusi, sapte state europene, intre care Austria, Croatia sau Bulgaria, au interzis complet sau au inasprit mult conditiile de autorizare a fermelor de blana.

In Romania, exista 10 ferme de animale de blana autorizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA), unde sunt crescute in total 16.141 sinsile, vulpi albastre, nurci, dihori, vulpi argintii si vulpi polare (vezi documentul atasat).

Tara noastra dispune de o legislatie mult prea permisiva in ceea ce priveste suferinta animalelor, specificatii foarte vagi fiind incluse in doua Ordine ale ANSVSA care transpun directivele UE privind animalele de ferma in general.

Intr-un material video filmat intr-o ferma de blana din Romania se pot observa cu usurinta incalcari ale normelor de bunastare a animalelor: custile nu au podea, ci sarma care raneste labele, excremente cad direct pe podea, iar animalele sunt in mod vizibil foarte stresate. In urma celor 10 controale realizate in perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2012 de catre inspectorii ANSVSA, nu a fost aplicata nicio sanctiune.

Singurele prevederi clare referitoare la animalele de blana sunt incluse in „Ghidul pentru protectia animalelor in timpul uciderii” al ANSVSA, care permite urmatoarele metode de sacrificare: „instrumentele actionate mecanic care penetreaza creierul; injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice; electrocutarea; gazare prin expunerea la monoxid de carbon sau dioxid de carbon si expunerea la cloroform”.

Vier Pfoten solicita interzicerea fermelor de blana in Romania, astfel incat tara noastra sa se alature statelor civilizate care au refuzat dezvoltarea unei industrii a suferintei pe teritoriul lor.

„Consideram ca tolerarea metodelor barbare de crestere si sacrificare a animalelor de blana nu pot fi justificate de nici un argument de ordin estetic sau economic. Vier Pfoten cere companiilor din industria modei sa renunte la comercializarea blanurilor, iar consumatorilor sa nu sustina prin alegerile lor industria blanurilor”, a declarat Veronica Tulpan, coordinator programe nationale Vier Pfoten.

Cosmin Zaharia 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri