Organizatia de protectie a animalelor, Vier Pfoten, acuza compania Agrimon, proprietara a mai multor ferme de pasari, de „practici ilegale”.
In replica, reprezentantii Agrimon, parte a grupului italian de firme Monaldi, considera „absolut false” acuzatiile si declara ca vor da in judecata ONG-ul pentru "aducerea unui mare prejudiciu, atat companiei, cat si Romaniei”.
ONG-ul acuza compania de cruzime fata de pasari
„Aproximativ 500.000 de gaini ouatoare traiesc in baterii neimbunatatite in 11 hale din aceasta ferma (n.r.- ferma Traian, judetul Braila, detinuta de Agrimon). Ventilatia nu functioneaza, lumina naturala nu exista, iar mirosul este insuportabil. Numeroase gaini sunt moarte, iar o parte dintre ele au ramas in custi alaturi de cele vii de-a lungul mai multor saptamani. Mustele roiesc in jurul cadavrelor, excrementelor si chiar a gainilor vii. In fiecare baterie ce masoara 2400 cm2 sunt inghesuite 5 gaini ouatoare. Asta inseamna doar 480 cm2 pentru fiecare gaina, fata de 550 cm2 (minimum legal pentru baterii neimbunatatite) si 750 cm2 (minimum legal pentru baterii imbunatatite)”, se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.
In sprijinul acestor acuzatii, Vier Pfoten aduce si imagini filmate in ferma de gaini ouatoare,Traian, din judetul Braila
ONG-ul mai sustine ca „dintr-o scrisoare primita de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA), responsabila de implementarea interdictiei UE, am aflat ca unele ferme care au cheltuit fonduri europene pentru a se dota cu custi conventionale nu-si vor imbunatati conditiile pana in 2014. Comisia Europeana a anuntat interzicerea custilor conventionale inca din 1999, iar societatea Agrimon a avut la dispozitie 12 ani ca sa se pregateasca. In schimb, a folosit fonduri UE in 2006 ca sa-si doteze fermele cu custi neimbunatatite. Stim ca in prezent nu exista nicio baza legala pentru amanarea interdictiei. Astazi, aceasta ferma functioneaza ilegal si trebuie inchisa. (…) Agrimon foloseste custi neimbunatatite in ferme care, potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, ar fi fost dotate cu custi imbunatatite de mai multi ani (…) .”
Agrimon: „Am inceput demersurile pentru darea in judecata a acestei organizatii”
La solicitarea Green Report, administratorul companiei Agrimon, Luca Monaldi, a declarat ca respinge "integral acuzatiile absolut false pe care Vier Pfoten le aduce companiei” pe care o administreaza.
Ba mai mult, Luca Monaldi sustine ca va da in judecata Vier Pfoten pentru crearea „unui mare prejudiciu”.
„Respingem integral acuzatiile absolut false pe care le-a publicat despre societatea noastra organizatia Vier Pfoten si precizam ca am inceput demersurile pentru darea in judecata a acestei organizatii, deoarece, dezinformand si instigand consumatorii la alegerea doar a unei singure categorii de oua in detrimentul celorlalte categorii legale, ne creeaza un mare prejudiciu, atat noua, ca societate privata, cat si Romaniei, ca tara care a facut mari eforturi pentru a se alinia normelor si directivelor europene, avand in vedere intrarea relativ recenta in Uniunea Europeana”, a declarat, pentru Green Report, Luca Monaldi.
Luca Monaldi, administratorul SC Agrimon SRL, mai spune ca „fermele Traian si Plopu (n.r. – judetul Braila) apartinand grupului de firme Agrimon sunt autorizate sanitar-veterinar, sunt supravegheate in permanenta de catre autoritatea sanitar-veterinara judeteana si corespund, din punctul de vedere al bunastarii, standardelor UE in vigoare, asa cum cere Ordinul nr. 136/2006 (transpunerea Directive! 74/1999)”.
Fermele Agrimon, inspectate hala cu hala de ANSVSA
Doctorul Adina Ciurea, sef serviciu Bunastare si Nutritie Animala, din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), a inspectat, in urma cu cateva zile, fermele de pasari din Braila, ale Agrimon, iar, in urma controalelor efectuate, nu a sesizat nereguli.
„Toate custile din fermele de pasari ale Agrimon, din judetul Braila, sunt conforme, imbunatatite, iar numarul de pasari a fost redus, in comparatie cu anul trecut, gainile fiind duse la abatorizare. Fermele au fost inspectate hala cu hala”, a declarat, pentru Green Report, Adina Ciurea.
Si profesorul universitar doctor, Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), sustine ca fermele de pasari detinute de Agrimon in judetul Braila sunt conforme si respecta prevederile legislatiei in vigoare. Normele impuse de Uniunea Europeana stipuleaza ca, de la 1 ianuarie 2012, este interzisa vanzarea oualor provenite de la gaini tinute in custi neimbunatatite.
„Acuzatia adusa Agrimon de catre Vier Pfoten este nefondata, deoarece fermele de pasari detinute de aceasta companie respecta normele intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2012. Custile in care sunt tinute gainile, in fermele din judetul Braila, sunt conforme”, a explicat, pentru Green Report, Ilie Van, presedintele UNCPR.
Cel mai mare producator de oua din Romania
„Agrimon este cel mai mare producator de oua din Romania. Peste 300 de milioane de oua sunt produse anual in fermele pe care aceasta companie le detine in judetul Braila. O parte sunt vandute ca oua proaspete, in vreme ce restul sunt transformate in ingrediente pentru produsele procesate, precum pastele fainoase, prajiturile, biscuitii, produsele de patiserie etc. Ouale proaspete sunt vadute in retele mari de supermarketuri din Romania, precum Kaufland, Billa, Penny, Metro si Selgros. Cele destinate procesarii sunt exportate in Germania, Franta, Italia, Japonia si Rusia”, arata Vier Pfoten in acelasi comunicat.
Romania, somata de UE sa imbunateasca viata gainilor ouatoare
De la 1 ianuarie 2012, legislatia UE interzice fermelor sa mai vanda oua ce provin de la gaini tinute in custi neimbunatatite. Insa, 13 tari din Uniunea Europeana, printre care se numara si Romania, au fost somate recent de Comisia Europeana (CE) sa imbunatateasca mai degraba conditiile de viata ale gainilor ouatoare.
In acest moment, in UE, 1 gaina din 7 nu este crescuta in conditii adecvate, au subliniat reprezentantii Comisiei Europene.
Statele vizate, Franta, Belgia, Bulgaria, Cipru, Spania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia si Romania, mai au la dispozitie sub 2 luni pentru a se conforma noilor norme europene in privinta cresterii gainilor ouatoare, intrate in vigoare la 1 ianuarie 2012.
„Daca este atat de usor sa fie ascunsa realitatea, ne intrebam care este de fapt numarul real al gainilor care traiesc in custi neimbunatațite, atat in Romania, cat si in Europa. Situatia pare sa fie iesit de sub control. Vom continua sa sprijinim autoritatile cu informatii privitoare la fermele cu probleme. Daca autoritatile nu vor sa actioneze rapid impotriva acestora, atunci vom transmite dovezile la Comisia Europeana pentru a sustine procedura de infringement. Așteptam de la CE sa inceapa propriile controale mai rapid, pentru a grabi procesul de implementare a Directivei”, a declarat Helmut Dungler, presedinte Vier Pfoten International, citat in acelasi comunicat al organizatiei de protectie a animalelor.
In urma cu catva timp insa, Ilie Van sustinea ca in Romania, la 31 decembrie 2011, 95% din custile pentru pasari erau modernizate.
“La 31 decembrie 2011, in Romania 95% din custi erau modernizate, adica fiecare gaina avea un spatiu disponibil de 750 de centimetri patrati. Doar 5% din custi erau neconforme la acea data, insa, in prezent, s-a rezolvat si situatia lor. Romania s-a conformat 100% la acest capitol. Cel mai probabil, Comisia Europeana avea datele neactualizate in momentul in care a trimis notificarea”, a declarat, pentru Green Report, Ilie Van, presedintele UNCPR.
Sursa foto si video: Vier Pfoten
Citeste si: Reguli noi pentru oua: Se interzice cresterea gainilor in custi, din 2012
Producatorii de oua au investit 200 milioane euro in modernizarea custilor pentru gaini