VIDEO România ar crea 5311 locuri de muncă dacă ar înceta exportul cu animale vii

Animals International, unul dintre cele mai mari ONG-uri de protecție a animalelor la nivel global, a prezentat un studiu economic în premieră pentru România, care arată că țara noastră ar putea crea până la 5311 locuri de muncă, valoarea adăugată brută prin crearea acestor locuri de muncă fiind estimată la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate în cazul scenariului care presupune o încetare a tuturor livrărilor internaționale (UE sau non-UE) pentru ovine și bovine în mod etapizat până în anul 2022.

Taur inapt pentru transport este forțat să urce pe vapor, cu macaraua, în portul Rasa din Croatia

Conform studiului economic comandat de Animals International, crearea de locuri de muncă în sectorul de producție și procesare a cărnii și produselor din carne ar avea în mod natural efecte pozitive, generând un consum suplimentar, nevoi de transport și locuire, și astfel, indirect, locuri de muncă suplimentare, cu efect asupra finanțelor locale și publice centrale.

Este primul studiu de acest fel realizat pentru România care confirmă încă o dată că România are de câștigat doar atunci când crează valoare adăugată pentru resursele sale. Prin procesarea superioară a resurselor sale, fie ele animale, lemn, petrol sau alte resurse se creează premisele pentru a crea locuri de muncă noi și pentru a ține mai mulți bani în România”, a spus Claudiu Cazacu, analist economic, autor al studiului.

Animalele exportate, torturate în Orientul Mijlociu

Organizația pentru protecția animalelor Animals International a documentat exportul cu bovine vii din România. Investigatorii au pornit în România și au urmărit animalele până în Orientul Mijlociu, unde au fost martori ai tratamentului brutal și ai sacrificării vițeilor din România. Filmările au fost realizate în Gaza și Liban.

Reamintim că în luna septembrie Animals International a publicat filmări realizate în 2018, cu oile exportate.

Din punct de vedere al bunăstării animale, nimic nu s-a schimbat în bine în ciuda investigațiilor repetate în Orientul Mijlociu și din Nordul Africii cu animale maltratate din România, care au afectat semnificativ reputația țării.

Este al cincilea an consecutiv în care publicăm imagini cu animale torturate care afectează pe oricine le privește, mai puțin Guvernul României,  care deschide în prezent exportul cu animale vii către noi destinații, unde am fost și știm că va fi cruzime 100%. Este vorba de Siria, Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Tunisia”, a spus Gabriel Păun, directorul pe Europa al Animals International.

Situația exportului cu animale vii din România, nu numai că nu s-a îmbunătățit dar România a devenit numărul 1 în lume la exportul cu ovine și caprine și este deja între primele 10 din lume la exportul cu bovine. Țara noastră a surclasat Australia, care a început să reducă semnificativ exportul în viu după ce Animals International a publicat anul acesta în luna aprilie imagini în premieră mondială cu mii de animale moarte pe parcursul a 5 curse consecutive către Orientul Mijlociu, realizate cu vaporul despre care se credea că este cel mai bun pentru animale.

Imaginile au făcut înconjurul lumii și au făcut Australia de râs. Acum lumea a devenit mai conștientă de cruzimea din spatele industriei exportului cu animale vii. Mai puțin România, care a ajuns  rușinea lumii cu peste 2 milioane de animale vii exportate anual în țări despre care Guvernul României știe că le maltratează”, a adăugat Păun.

Nu doar Australia a început să impună restricții ci și Parlamentul European, care a inițiat procedura de anchetă în domeniul exportului cu animale vii în martie 2017 când Animals International a prezentat la Bruxelles rezultatele investigației realizată de-a lungul a 4 ani. Procedura de anchetă s-a încheiat luni, 19 noiembrie, la Bruxelles, cu ultimele audieri, la care au fost invitați investigatorii cheie din domeniul neguvernamental.

Am prezentat situația din teren, acolo unde nimeni nu a mers până acum să vadă la ce chinuri sunt supuse animalele. Am demolat toate miturile industriei și am demonstrat cu date precise că legislația în domeniu se încalcă sistematic și că nu este vorba de accidente izolate, ci de rutină. Din tot acest proces care s-a întins pe aproape 2 ani a rezultat un raport de proastă implementare a legislației, raport realizat de Parlamentul European, care recomandă printre altele înlocuirea exportului de animale vii cu produse cu valoare adăugată, precum carnea congelată sau refrigerată”, a adăugat Păun, martor cheie audiat luni în Parlamentul European.

[box type=”note” ]

Solicitările Animals International

  • Guvernului României: să înlocuiască negocierile curente de export cu animale vii către noi piețe arabe cu discuții despre export de carne congelată sau refrigerate;
  • Parlamentului României: să emită o nouă lege, prin care să înlocuiască exportul de animale vii cu cel de carne congelată și refrigerată, până în anul 2022.

[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri