VIDEO Protestatarii au întrerupt un eveniment pro-combustibili fosili ținut de SUA în cadrul COP24

O prezentare realizată de administrația Trump care promova utilizarea combustibililor fosili în cadrul summitului climatic ONU din Polonia a fost întreruptă de protestatari. Australia a fost singura țară care a susținut evenimentul.

Delegația oficială a Statelor Unite ale Americii și-a folosit singura apariție publică în cadrul summitului pentru a promova utilizarea cărbunelui, petrolului și al gazelor. Deși aceste industrii sunt sursa principală a emisiilor de carbon care cauzează încălzirea globală, vorbitorii au declarat că SUA va extinde producția pentru siguranța energetică globală și au plănuit o nouă flotă de termocentrale cu o tehnologie pe care speră să o exporte în alte țări.

Niciunul dintre participanți nu a menționat schimbările climatice sau încălzirea globală, concentrându-se în schimb pe „inovație și antreprenoriat” în dezvoltarea tehnologică a puterii nucleare, „cărbune curat” și tehnologii de stocare și captare a carbonului.

Discursul de deschidere a fost întrerupt de protestatari, care au început să râdă, apoi au scandat „Țineți-l în pământ” și „Rușine”, relatează The Guardian.

„Nu există «cărbune curat». Cărbunele e letal de la început până la sfârșit. Ei vorbesc despre ciclul de viață al cărbunelui, eu vorbesc despre el ca despre un marș al morții. Tatăl meu a murit de plămâni negri, și eu sunt în acest chin cu alții ai căror tați și soți mor de plămâni negri acum.”, a declarat Teri Blanton de la Kentuckians for the Commonwealth, care reprezintă minierii din regiunea Appalachia.

După ce protestatarii au fost escortați afară de paznici, Wells Griffiths, consilierul lui Trump privind energia și clima, a declarat că în SUA politica nu este să țină combustibilii în pământ, ci să îi utilizeze pe cât de curat și eficient posibil.

„Este scandalos din partea oficialilor lui Trump să susțină că vor să curețe combustibilii fosili, în timp ce renunță la standardele care ar face tocmai acest lucru. De la preluarea mandatului, administrația a propus să renunțe la măsuri care reduc scurgerile de metan de la operațiuni de petrol și gaze, a făcut mai ușor pentru companii să arunce cenușă de cărbune în apa de băut, și doar acum câteva zile a propus să ușureze regulile privind poluarea cu carbon pentru noile termocentrale pe bază de cărbune.”, a declarat Dan Lashof, director la Institutul de Resurse Globale.

Griffith a declarat că SUA are cele mai mari rezerve de cărbune din lume și că produce mai mult petrol ca oricând.

„Pentru a avea dezvoltare economică și a eradica sărăcia, toate sursele de energie sunt importante și vor fi utilizate fără păreri de rău.”

SUA a fost un jucător cheie în realizarea Acordului de la Paris în 2015, însă în 2017 Trump a anunțat că va retrage SUA din acordul global. Anul acesta, reprezentanții SUA, împreună cu Rusia, Arabia Saudită și Kuweit au încercat să minimizeze raportul cheie realizat de IPCC care atrage atenția asupra pericolelor încălzirii globale.

Green Report Shop Transport ECO

O delegație neoficială a SUA, formată din guverne la nivel de oraș și stat, afaceriști și lideri religioși, organizează zeci de evenimente care promovează o tranziție mai rapidă către regenerabile pentru a arăta că acțiunea este totuși posibilă și fără suportul Casei Albe.

Australia a fost singura țară care s-a alăturat evenimentului.

„Este o palmă în fața vecinilor noștri insulari din Pacific, pentru care terminarea erei combustibililor fosili este o chestiune de supraviețuire, și care lucrează cu determinare pentru a cataliza eforturi internaționale mai puternice pentru a confrunta criza climatică. Și este cu totul împotriva dorințelor unei majorități covârșitoare a australienilor.”,  declarat Simon Bradshaw, de la Oxfram Australia.

Bradshaw a declarat că utilizarea cărbunelui va fi măsurată în mai multe vieți pierdute, agravarea sărăciei, creșterea foametei globale și strămutarea oamenilor.

spot_img

Ultimele știri