VIDEO Prințul William cere Chinei să boicoteze comerțul cu fildeș

Prințul William al Marii Britanii, ducele de Cambridge, a lansat un apel direct poporului chinez să boicoteze fildeșul și alte produse derivate de la animalele sălbatice cu câteva ore înaintea vizitei de stat efectuată de președintele chizez, Xi Jinping, în Regatul Unit.

Într-un discurs transmis de către televiziunea de stat chineză, William a spus că elefanții, rinocerii și alte specii amenințate cu dispariția vor fi extincte înainte ca fiica sa, de exemplu, să împlinească 25 de ani, dacă statul chinez nu va înceta să accepte comerțul cu acest tip de animale. „Cornul de rinocer nu poate vindeca cancerul”, a adăugat el.

Acesta a reamintit faptul că și familia regală poartă o vină la situația creată deoarece strămoșii săi au colecționat astfel de trofee, dar că amenințările de extincție a speciilor obligă la schimbarea tradițiilor.

La începutul lunii iunie 2015, în cadrul unui eveniment din Beijing, diplomații străini au asistat la distrugerea simbolică a 662 de kilograme de fildeș confiscat.  „Vom controla într-un mod strict prelucrarea și comercializarea fildeșului, până când, în final, acestea vor fi oprite”, a declarat Zhao Shucong, șeful Administrației Silviculturii de Stat din China.

Este prima dată când China s-a angajat să elimine progresiv industria sa internă, legală, de fildeș. Lo Sze Pin, CEO al diviziei WWF din China, salută hotărârea guvernului chinez de a reduce cererea pentru cea mai mare piață de fildeș traficat din lume. El crede că această decizie va avea un impact profund asupra conservării elefanților sălbatici și a traficului de fildeș.

Peter Knights, directorul executiv al grupului anti-trafic WildAid, a spus că anunțul e semnificativ, dar că el așteaptă totuși să vadă dacă angajamentul va fi și pus în aplicare. China nu a stabilit un interval de timp pentru eliminarea treptată a acestei industrii. „În studiul nostru recent, 95% dintre chinezii intervievați au sprijinit interzicerea totală a vânzărilor de fildeș. Acesta ar fi următorul pas logic pentru China, precum și cea mai mare măsură unică pentru reducerea braconajului în Africa”, a spus Knights.

Reducerea cererii de fildeș în China este văzută ca esențială pentru oprirea pierderii ultimilor elefanți africani din cauza braconajului. Dar progresul a fost lent. De la interdicția comerțului internațional cu fildeș din 1989 și până acum, China a confiscat aproximativ 40 de tone de fildeș.

Citește și:

Un german a ucis cel mai mare elefant din ultimii 30 de ani

VIDEO Drone care luptă împotriva braconierilor de elefanți

China va elimina industria de fildeș, pentru a combate braconajul elefanților

Braconierii au ucis, în cinci ani, jumătate din elefanții Mozambicului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri