VIDEO „Prădătorii resurselor”, prima hartă interactivă dedicată acaparării resurselor la Certej

Rețeaua Mining Watch România lansează proiectul media „Prădătorii resurselor” printr-o hartă interactivă dedicată acaparării resurselor la Certej de către compania minieră Eldorado Gold prin subsidiarele Deva Gold SA și European Goldfields SRL.

Certej este cel mai cunoscut proiect minier deținut de Eldorado Gold. Potrivit Mining Watch, compania a reînceput în zonă lucrările de organizare de șantier pe baza unei noi autorizații de construire emise după ce autorizația obținută în octombrie 2014 a fost declarată ilegală de Inspectoratul de Stat în Construcții și anulată de Tribunalul Hunedoara. Ritmul alert în care avansează proiectul Certej nu ar fi posibil fără sprijinul vinovat al primarului comunei Certeju de Sus și fără lejeritatea complice cu care Agenția Națională de Resurse Minerale acordă noi perimetre aceleiași companii. Eldorado Gold deține în total 4.591 de hectare doar în sudul Munților Metaliferi. Suprafața totală este aceeași cu a orașelor Târgu Mureș, Arad, Bacău sau Deva.

Autoritățile statului își dau toate concursul pentru începerea exploatării aurului la Certej, într-o versiune gigantică, de 4.591 de hectare, dublă față de proiectul Roșia Montană. În acest caz interesul public al cetățenilor pentru un mediu curat și respectarea proprietății private este complet ignorat, ceea ce primează fiind exclusiv interesul Eldorado Gold. Și mai grav este faptul că avizarea proiectului se realizează la nivel județean, instituțiile centrale fiind complet dezinteresate de ce se întâmplă în zonă”, a declarat Roxana Pencea, reprezentant al rețelei Mining Watch România.

În ultimii ani, Eldorado Gold aproape că și-a dublat suprafața deținută în zonă, numărul perimetrelor concesionate crescând la cinci: Certej, Săliște Hondol, Băița Crăciunești, Certej Nord și Troița Pițigus. Deși aceste concesiuni sunt prezentate drept proiecte distincte de către Eldorado Gold, harta realizată de Mining Watch România arată că acestea se constituie ca un tot unitar. Spre exemplu, amploarea proiectului Certej depășește granițele concesiunii inițiale. Prin urmare compania soră European Goldfields Deva SRL a cerut și a obținut de la ANRM în 2010 perimetrul Săliște Hondol. Aici ar urma să fie amplasate cele două iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celălalt de cianurație prevăzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej.

Atunci când se analizează impactul de mediu al unui proiect este inadmisibilă divizarea sa în părți mai mici pentru a evita evaluarea în integralitatea sa. Cu toate acestea Eldorado Gold recurge la această schemă pentru a înlesni avizarea exploatării miniere la Certej, urmând ca mai apoi să parcurgă proceduri simplificate pentru extindere. Este foarte posibil ca evaluat în ansamblul ei, exploatarea de la Certej să aibă un impact de mediu mult prea mare pentru a fi autorizat. Ne aflăm astfel în fața unui exemplu clasic de eludare a legii”, a explicat Oana Poenaru, coordonatorul echipei juridice a rețelei Mining Watch România.

Mai mult, în 2011, Eldorado Gold a obținut de la ANRM licență de exploatare pentru Băița-Crăciunești, zăcământul Teascu. Eldoardo, fără să reia evaluarea de mediu în ansamblul noului proiect extins, a pretins că Băița Crăciunești este un proiect minier de sine stătător. Agenția de Protecție a Mediului a acceptat, fără întrebări, acest lucru, în ciuda faptului că pentru Băița Crăciunești ar urma să fie folosite aceeași uzină de procesare a aurului și aceleași iazuri de decantare. Eldorado Gold a învățat din greșelile Gabriel Resources. Chiar dacă deține concesiuni mult mai mari decât cele de la Roșia Montană, avizează secțiuni ce fac parte dintr-un puzzle imens.

Citește și:

Ilegalități în construcția șantierului de la Certej

MWR: „Autoritățile de mediu tratează cu nepăsare cazul Certej”

spot_img

Ultimele știri