Peste 2.000 de orașe europene vor găzdui diverse evenimente în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității (SEM), desfășurată în perioada 16 – 22 septembrie. Pentru acest an Bucureștiul nu va avea o „zi fără mașini”, așa cum s-a întâmplat la ultimele două ediții. Autoritățile locale se vor mulțumi să organizeze câteva compeții de ciclism și să distribuie materiale informative cu Săptămâna Europeană a Mobilității și promovarea conceptului Do the Right Mix.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, SEM își propune să încurajeze soluțiile inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, soluții care pot contribui la atingerea obiectivelor UE în materie de decarbonizare și schimbări climatice.
Dacă alegem să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să folosim cu precădere mijloacele de transport public sau colectiv sau să combinăm aceste moduri de transport sustenabile, Europa în ansamblu poate obține beneficii considerabile pentru societate. Luate împreună, opțiunile noastre individuale pot reduce emisiile de CO2, congestionarea traficului în orașe, poluarea fonică, accidentele, poluarea aerului și pot crea o mobilitate mai bună”, susține Violeta Bulc, comisar european pentru transporturi.
„Ziua fără mașini”, momentul-cheie ale SEM
În acest an, unul dintre momentele-cheie ale SEM va fi „ziua fără mașini”, în care traficul rutier va fi parțial interzis în orașe, fiind permisă numai circulația pietonilor, a bicicliștilor, a mijloacelor de transport public și a vehiculelor nepoluante (mașini electrice). Astfel, de exemplu, partea veche a orașului Stockholm și o mare parte din centrul orașului vor deveni zone pietonale.
În întreaga Europă vor avea loc și alte evenimente, care își propun să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public. În Tallinn, de exemplu, cetățenii vor beneficia de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În orașul portughez Aveiro, inițiativa cetățenească „Ciclaveiro” va organiza o serie de evenimente, printre care o expoziție, un atelier și o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta.
Timp de două zile, Timișoara oprește circulația auto pe arterele principale
Timișoara participă la Săptămâna Mobilității al 9-lea an consecutiv. Circulația auto pe arterele principale va fi oprită, străzile se vor deschide pentru bicicliști, mai multe acțiuni sportive și demonstrații vor fi susținute cu această ocazie. Locuitorii orașului de pe Bega sunt încurajați, astfel, să aleagă mijloacele de transport alternativ și să se gândească la gama de opțiuni de transport disponibile.
Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, a precizat pentru Green Report că “traficul rutier va fi închis timp de două zile”.
Duminică, între orele 12 și 14, vom proceda la închiderea pasajului subteran Michelangelo și a arterei de circulație Vasile Pârvan, iar marți, 22 septembrie, va fi Ziua fără Mașini pe bulevardul CD Loga, chiar în fața Primăriei Timișoara. Închiderea traficului auto pe astfel de artere, deși o măsură dificilă, promovează utilizarea infrastructurii timișorene pentru oameni, nu pentru mașini”, a declarat Diaconu.
În opinia viceprimarului Timișoarei, Saptamâna Mobilității este unul dintre proiectele care pot forma cel puțin un astfel de curent de opinie în rândul societății. “Timișoara este primul oraș din România care a introdus bicicleta ca mijloc de transport în comun. Considerăm că orașul are nevoie de un echilibru între obiective și instrumente, între spațiul public alocat pietonilor și utilizatorilor de mijloace de transport alternative și cel alocat mașinilor”, a mai spus Dan Diaconu.
Oradea, întrecere inedită între autoturism, tramvai, autobuz și bicicletă
Primăria Municipiului Oradea s-a alăturat Săptămânii Europene a Mobilității din dorința de a susține mobilitatea urbană durabilă, cu scopul de a promova mai multe mijloace de transport alternative autoturismului și de a introduce bicicleta în viața de zi cu zi pentru a stimula cetățenii la un mijloc de viață sănătos”, a declarat, pentru Green Report, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Oradea, Anca Georgeta Grama.
Oradea se află la a 14-a participare în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității, iar anul acesta programul va cuprinde tur cu biciclete, role și trotinete, întreceri între autoturism, tramvai, autobuz și bicicletă, vizită ghidată cu autobuzul retro a principalelor obiective turistice din oraș, tur ghidat al Centrului Istoric cu bicicleta, dar și transport public gratuit.
Peste 8.000 de măsuri permanente implementate în 13 ani
Săptămâna Europeană a Mobilității a început în 1998, când Franța a proclamat o zi sub deviza „În oraș, fără mașină!”. Această inițiativă încurajează în continuare orașele să organizeze în fiecare an o zi în care cetățenii să se deplaseze fără mașini și să promoveze modurile de transport sustenabile. Succesul acestei inițiative a dus la lansarea în 2002 a Săptămânii Europeană a Mobilității. Inițiativa a avut drept rezultat implementarea a peste opt mii de măsuri permanente, care vizează în principal infrastructurile pentru cicliști și pietoni, îmbunătățirea accesibilității transportului și sensibilizarea cu privire la comportamentul sustenabil în materie de transport.
Citește și:
Patru capitale europene vor interzice traficul automobilelor timp de o zi