VIDEO Parlamentul European: Apa este un bun public, nu o marfă

Plenul Parlamentului European a aprobat raportul privind Inițiativa Cetățenească Europeană – ”Dreptul la Apă”, ca urmare a unei campanii în care s-au strâns aproape 2 milioane de semnături din toată Europa. Parlamentul European a invitat Comisia să prezinte propuneri legislative pentru a face dreptul omului la apă și salubritate o realitate. Majoritatea membrilor Parlamentului a aprobat apa ca un bun public nu ca o marfă.

apa

„Inițiativa cetățenilor <<Dreptul la apă>> a fost primul exemplu de succes al acestui mecanism democratic. Dreptul de proprietate și de gestionare a serviciilor de apă sunt în mod clar preocupări cheie pentru cetățenii și care nu pot fi ignorate „, a spus europarlamentarul Lynn Boylan, al cărui raport a fost aprobat de 363 de voturi pentru, 96, cu 261 de abțineri. „Este demn de milă că instituția Comisiei Europene nu a prezentat propuneri legislative care să consacre apa ca pe un drept al omului și o cerință legală la nivelul Uniunii Europene (…). Profiturile nu ar trebui să fie făcute pe bunurile publice, cum ar fi apa „, a adăugat ea.

Comisiei „se limitează la a reitera angajamentele existente”

Deputații regretă că, în comunicarea Comisiei Europene răspunsul  la această inițiativă cetățenească „este lipsită de ambiție, nu răspunde cerințelor specifice formulate (…) și se limitează la a reitera angajamentele existente”.

Deputații europeni solicită Comisiei să prezinte propuneri legislative, inclusiv o revizuire a Directivei-cadru privind apa a Uniunii Europene, dacă este cazul, în scopul de a recunoaște că accesul la prețuri accesibile la apa este un drept fundamental al omului. Deputații subliniază că statele membre UE au datoria de a se asigura că accesul la apă este garantat pentru toți, indiferent de furnizor.

Deputații stipulează că producția, distribuția și tratarea serviciilor de apă și canalizare trebuie să rămână excluse din Directiva concesiilor din orice revizuire viitoare. Mai mult decât atât, datorită caracterului special al serviciilor de apă și canalizare, cum ar fi producția, distribuția și tratamentul, acestea trebuei excluse din toate acordurile comerciale ale UE.

Citește și:

Războaiele pentru apă sunt un mit

Nouă feluri în care poți recicla sau economisi apa

FOTO Ziua Mondială a Apei 2015: fotografii care te pun pe gânduri

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri