VIDEO Parcul Național Domogled – Valea Cernei, cel mai mare și mai degradat parc național din România

Agent Green a publicat primul episod din seria de investigații intitulată ”Un Masacru Național / Out of Control” pentru a atrage atenția publicului larg și pentru a responsabiliza Ministerul Mediului să protejeze strict cele 13 parcuri naționale din România. În primul episod este prezentată situația Parcului Național Domogled – Valea Cernei, cel mai mai mare din România, dar și cel mai degradat dintre toate. Investigația este realizată în cadrul campaniei internaționale ”Save Paradise Forests” derulată de Agent Green în parteneriat cu fundația EuroNatur.

EuroNatur și Agent Green cer Ministerului Mediului să interzică exploatările forestiere comeciale în toate parcurile naționale, să includă toate pădurile virgine și seculare de pe raza parcurilor în zone strict protejate și să adopte un model modern, independent și bine finanțat de management pentru toate parcurile naționale. Instituțile Uniunii Europene trebuie de asemenea să se implice proactiv pentru a proteja pădurile din România care reprezintă cel mai prețios tezaur natural din Europa.

12 din cele 13 parcuri naționale din România nu respectă criteriile internaționale de conservare care presupun prioritizarea obiectivelor de protecție în aplicarea planurilor de management și interzicerea exploatării industriale a resurselor.

Sit UNESCO amenințat

Parcul Național Domogled – Valea Cernei acoperă aprozimativ 62.000 ha și este cel mai mare din România, întinzându-se de-a lungul râului Cerna, înconjurat de munți care până recent erau acoperite de păduri neîntrerupte de fag, gorun, paltin și pinul negru de Banat (specie endemică).

Domogledul a făcut parte pănă de curând din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei, statut pierdut în ultimii 3 ani din cauza exploatării pădurilor intacte.

Doar Cernișoara, o vale afluentă râului Cerna mai rămăsese neatinsă, dar anul acesta chiar și aceasta a fost exploatată în două locuri, altele 4 fiind planificate pentru la anul. În ansamblu, doar 48% din suprafața parcului este strict protejată, o mare parte din zona de protecție fiind pajiști alpine și stâncării.

Unele păduri seculare de fag din Parcul Național Domogled – Valea Cernei au fost incluse în Patrimoniul Mondial Natural UNESCO. Ele apar ca niște mici insule intacte, restul parcului îndeplinind funcția de zonă tampn în acest caz. Însă tăierile masive din ultimii câțiva ani realizate în imeidata vecinătate a trupurilor UNESCO pun în pericol acest patrimoniul mondial. Pădurea UNESCO ”Iauna Craiova” din Domogled este cel mai elocvent exemplu de sit periclitat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri