Pamela Anderson a participat recent la o dezbatere în Parlamentul francez, pe tema producției de foie gras. Celebra actriță din Baywatch a susținut public interzicerea îngrășării forțată a rațelor și gâștelor, practică folosită pentru obținerea acestui aliment de care depind peste 30.000 de familii franceze.
Cunoscuta actriță Pamela Anderson s-a alăturat recent unei campanii inițiate de Fundația Brigitte Bardot, prin care activiștii luptă pentru interzicerea folosirii tehnicii de îngrășare forțată a rațelor și gâștelor, în scopul obținerii de foie gras. În demersul său, Anderson a susținul un discurs în Parlamentul francez, unde s-a dezbătut marți o propunere legislativă referitoare la metoda folosită de producători.
În discursul său, Anderson a comparat metoda producătorilor francezi cu obiceiurile dure ale altor națiuni:
Se pare că fiecare națiune are o tradiție care implică un anumit grad de cruzime împotriva animalelor. În Spania – există luptele cu tauri, în Korea – se consumă câini, în Japoinia – se măcelăresc delfini și balene, iar în Canada, țara mea natală, are loc un masacru obscen al puilor de focă.
Ce presupune obținerea de foie gras
Foie gras este un produs de lux, faimos pe piața din hexagon, dar și pe cea internațională. Este folosit atât în bucătăria din vest, cât și în cea asiatică. Maniera de producție este însă aspru criticată de activiștii de mediu și de cei care luptă pentru protecția animalelor.
Pentru obținerea acestui tip special de ficat, gâștele și rațele sunt supuse unui regim forțat de îngrășare. Își petrec primele 4 săptămâni în semi-obscuritate, unde sunt hrănite pentru a câștiga în greutate. Din luna a doua, sunt introduse în cuști, unde sunt supuse unui regim alimentar bogat în proteine și amidon, substanțe care accelerează și mai mult creșterea.
Începând cu săptămâna a opta, începe procesul de hrănire forțată. Timp de între 12 și 21 de zile, îngrijitorii introduc tuburi de peste 12 centimetri pe gâtul gâștelor și rațelor, de 2 sau de 3 ori pe zi, pentru a le administra între 1 și 1,8 kilograme de hrană. Astfel, deși li se provoacă leziuni, păsările cresc de până la 10 ori mai mari decât cele hrănite în mod normal. Totodată, rata motalității este de 20 de ori mai ridicată.
Dacă supraviețuiesc tratamentului, păsările sunt omorâte după aproximativ 100 de zile, în principal pentru ficatul lor supra-dimensionat, dar totodată, untos și delicat ca textură.
Parlamentarii francezi, revoltați de intervenția actriței
Prezența fostului model Playboy la dezbaterile din Parlamentul francez a provocat haos și a atras reacții dure din partea reprezentanților instituției. Jurnaliștii s-au înghesuit pentru a fotografia și a filma, un cameraman și un fotograf s-au și îmbrâncit, iar alți 25 de jurnaliști nu au mai încăput în sală.
Un membru al unei asociații de producători s-a declarat revoltat: „Înțelegem că unii oameni nu vor să mănânce foie gras, dar nu ar trebui să le interzicem celor care iubesc această delicatesă să o consume.”
Franța produce 20.000 de tone de foie gras pe an. Exportă mare parte din cantitate în țări precum Japonia, Spania și Belgia. 30.000 de familii franceze depind de acest sector pentru a supraviețui.
Citește și: