Oceanul e adesea considerat a fi ultima frontieră de energie, fie că vorbim despre rezervele de petrol din regiunea arctică sau despre gigantele turbine eoliene plutitoare. Acum, un turn înalt de 12 metri, de pe Big Island din Hawaii, va recolta energie oceanelor printr-o nouă metodă, potrivit Grist. Turnul e parte a unei noi instalații de cercetare și centrală electrică demonstrativă, care folosește apa de mare la diferite temperaturi, pentru a alimenta un generator printr-o turbină.
Cele mai multe surse de energie (chiar și cele ”rele”) provin de la razele soarelui, iar tehnologia de la centrala demonstrativă – un proiect comun al Makai Ocean Engineering și The Natural Energy Laboratory of Hawaii Authority – pur și simplu experimentează o modalitate diferită de a captura aceste raze de soare. Oceanele acoperă în jur de 70% din suprafața Pământului, ceea ce înseamnă că 70% din lumina soarelui care ajunge pe Pământ rămâne nevalorificată. Proiectul Makai extrage această energie termică din apa încălzită a oceanului.
Centrala folosește un concept numit Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC). În interiorul sistemului există un lichid care are un punct de fierbere foarte scăzut (ceea ce înseamnă că necesită mai puțină energie pentru a se evapora), cum ar fi amoniacul. Pe măsură ce amoniacul trece prin sistemul închis de conducte, trece printr-o secțiune de conducte care au fost încălzite de apa de mare cu o temperatură de 25 de grade Celsius, luată din locurile cu adâncime mai mică.
Amoniacul se transformă apoi în vapori de gaz care împing o turbină și generează energie. Apoi, amoniacul gazos trece printr-o secțiune de țevi care sunt răcite de apa de 5 grade Celsius luată de la adâncimi de aproximativ 3.000 de picioare. Gazul se condensează la temperaturi reci, transformându-se din nou în lichid, repetând procesul din nou. Apa caldă este amestecată cu cea rece și se pompează înapoi în ocean.
Sursă foto: Makai.com
Mai citește și:
Progres major care ar putea revoluționa modul în care le folosim energia
O centrală electrică daneză va informa în mod poetic locuitorii cât carbon emite