VIDEO Legea contravențiilor silvice propusă pentru respingere. ONG-urile consideră că trebuie revizuită

Legea contravențiilor silvice trebuie respinsă și procesul legislativ trebuie reluat, a declarat Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții diferitelor organizații și autorități care activează în domeniul silvic.

Nu sunt pentru o relaxare a contravențiilor pentru cei care încalcă legea și contribuie la fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Sigur că toate cazurile aberante prezentate vor fi analizate, corectate, dar cei care încalcă legea trebuie să plătească << să îi usture >>. Și eu sunt acord că trebuie respinsă legea de aprobare a Ordonanței 51 și reluat procesul legislativ pe proiectul de lege din Parlament și corectate toate aceste situații, sens în care, de urgență, cu colegii mei din minister și cu dumneavoastră vom forma grupuri de lucru ca să cristalizăm toate concluziile amendamentelor necesare pentru modificarea Legii 171/2010”, a spus Petcu.

Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Nostra Silva — Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, Legea contravențiilor silvice a amplificat blocajul în sectorul forestier și a condus la abuzuri în materie de controale.

Câteva exemple de acțiuni abuzive: confiscări de cantități mari de masă lemnoasă, confiscarea masei lemnoase avizate peste cantitatea trecută în procesul verbal de reprimire, deși masa lemnoasă se încadra în rezultatele APV, sau confiscări de masă lemnoasă cu proveniență certă dintr-un APV autorizat, doar pentru că poziționarea GPS la emiterea avizului era diferită decât platforma primară. Un caz recent și de amploare, la Gorj, unde au fost confiscați peste 4.000 metri cubi de masă lemnoasă de la câțiva agenți economici, pentru că au neglijat să valideze codul online înainte de recepția masei lemnoase în depozit. Per total, majoritatea confiscărilor s-au făcut ‘contravaloric’, volumul total al confiscărilor (Poliție, Gărzi, Jandarmerie) este de sub 200.000 mc, adică sub 2% din volumul vehiculat ca tăiat ilegal, iar numărul transporturilor confirmate ca ilegale în urma apelării ‘Inspectorului pădurii — 112’ este de 375, pe întreg anul 2016”, a declarat Tobescu.

Acesta a continuat cu faptul că deși rezultatele controalelor sunt insignifiante și au foarte puțină legătură cum combaterea tăierilor ilegale, au blocat inclusiv recoltarea de vegetație din afara fondului forestier național (amenzi pentru  transport de pruni din livezi), activități economice (transport de lemn pe șantiere de constructii).

Rezultatele controalelor au fost larg mediatizate prin comunicate de presă, de către organele de control, pentru imagine, denigrând sectorul. Așteptăm o abordare noua, o relație mult mai bună cu mediul de afaceri, bazată pe principiile Legii prevenției, controlul să dovedească proveniența ilegală, iar agenții economici să nu fie încărcați cu birocrație pentru a dovedi proveniența legală”, a mai spus Tobescu.

ONG-urile de mediu susțin revzuirea Legii contravențiilor silvice

Prezent în cadrul dezbaterilor, Costel Bucur, manager regional Carpaţi, păduri şi arii protejate WWF România, a precizat că măsurile sunt disproporționale și discriminatorii.

Contravențiile aplicate personalului silvic depășesc cu mult veniturile salariale, ceea ce nu se practică nicăieri în Europa. Unele dintre măsuri sunt discriminatorii. Aplicarea sancțiunii amenzilor contravenționale se prescrie în termen de 12 luni de la data săvârșirii faptei. Asta numai pentru silvicultură, pentru restul numai 6 luni.  Adică silvicultorii sunt cei mai mari hoți din ce conține societatea românească”, a spus Bucur.

De asemenea, acesta a atras atenția că lemnul confiscat este repus pe piață ceea ce contravine regulamentului european 995/2010, care spune clar că lemnul tăiat ilegal consfiscat nu se pune pe piață. O altă problemă semnalată a fost cea a amenzilor foarte mari pentru punerea pe piață de lemn tăiat ilegal de proveniență internă, în timp ce pentru lemnul cu proveniență din import amenzile sunt modice, fapt care ar putea duce către o nouă procedură de infrigement.

Propunerea noastră este ca odată cu restructurarea ordonanței să adăugăm mai multe norme contravenționale care să privească regimul pădurilor virgine și cvasivirgine”, a spus Veronica Toznea, reprezentantul Agent Green.

Potrivit Agerpres, la jumătatea lunii octombrie 2016, WWF-România atrăgea atenția asupra faptului că măsura de sancționare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, că există o diferență de 1% între volumul înscris în documente și cel din autovehicul este abuzivă.

Anterior, organizațiile din sectorul forestier anunțau, într-o conferință de presă, că vor bloca activitatea silvică, începând din 20 octombrie 2016, dată la care va intra în vigoare Ordonanța de Urgență care modifică Legea contravențiilor silvice, noile prevederi fiind excesive și cu formulări lipsite de claritate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri