Furtunile care au avut loc în Japonia în ultimele săptămâni au cauzat cel mai grav dezastru meteorologic din ultimii 36 de ani, omorând 200 de oameni. Un purtător de cuvânt al guvernului a anunțat că Japonia va avea de înfruntat vreme tot mai severă și va trebui să găsească noi moduri de a gestiona astfel de dezastre.
Ploaia torențială a dus la alunecări de teren și inundații. În prezent, vremea călduroasă riscă să afecteze supraviețuitorii care au rămas în unele locuri fără apă și electricitate.
Multe dintre comunitățile afectate au existat timp de multe decenii pe pantele munților, fără să fie deranjate de ploi. Însă în ultimii ani, fenomene meteo extreme au început să afecteze Japonia în mod constant, stârnind îngrijorări privind efectele schimbărilor climatice. Zeci de oameni au fost omorâți într-un dezastru similar anul trecut.
„Este un fapt incontestabil că astfel de dezastre cauzate de ploi torențiale, fără precedent, au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Recunoaștem că există o nevoie de a investiga pașii pe care îi putem face pentru a reduce măcar puțin daunele cauzate de astfel de dezastre.”, a declarat într-o conferință de presă Yoshihide Suga, șef de cabinet în guvernul japonez.
Mai mult de 200.000 de gospodării au rămas fără apă chiar și la o săptămână după dezastru, iar mii de oameni au rămas fără locuințe. Cel puțin 619 locuințe au fost afectate de alunecări de teren.
Fenomenele meteo extreme vor fi tot mai dese în Europa
Temperaturile care se ridică între 31 și 34 grade Celsius și umiditatea ridicată afectează locuitorii care s-au refugiat în școli sau alte centre de evacuare. Alți locuitori se străduiesc să își curețe casele de mâl, eforturile fiind încetinite de lipsa voluntarilor. Rezervele de apă sunt limitate, deși guvernul a trimis camioane cu apă către zonele afectate.
Mai mult de 70.000 de militari, polițiști și pompieri au căutat cadavre printre rămășițele construcțiilor. 60 de oameni sunt în continuare dispăruți.
Fenomenele meteo extreme au afectat mai multe locuri ale lumii în ultimele două luni, iar unii cercetători atrag atenția că una dintre principalele cauze sunt schimbările climatice.
„Episoadele de căldură extremă și precipitații sunt în creștere ca urmare a schimbărilor climatice. Deși nu este posibil să atribuim evenimentele extreme individuale din iunie și iulie schimbărilor climatice, acestea sunt compatibile cu tendința pe termen lung cauzată de concentrațiile în creștere de gaze cu efect de seră.”, au declarat într-un comunicat de presă reprezentanții Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice.