VIDEO EIA:”Holzindustrie, un factor major în defrișările ilegale din România”. UPDATE – Ministerul Mediului așteaptă rezultatele anchetei Parchetului General

Organizația non-guvernamentală americană Environmental Investigation Agency (EIA) a furnizat, într-un raport, noi probe privind practicile de afaceri ale companiei austriece Holzindustrie Schweighofer în România. Raportul documentează modul în care Schweighofer procesează mari cantități de lemn tăiat ilegal din pădurile românești pe care îl transformă în produse din lemn semi-finite și biomasă, vândute în întreaga Uniune Europeană. De asemenea, WWF a depus o plângere la Biroul Federal pentru Păduri din Viena pentru încălcări ale regulamentului privind exploatarea lemnului în Uniunea Europeană (EUTR) și solicită o investigație completă a acuzațiile împotriva Schweighofer.

„Schweighofer este una din cele mai mari companii din sectorul lemnului din Europa și din păcate un factor major în defrișările ilegale din România”, a declarat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismark.

Raportul EIA afirmă că Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România prin creșterea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea. În 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, iar în 2014 cifra a crescut la 2,5 miliarde de dolari. În schimb, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari, iar în 2014 au scăzut la 628 milioane de dolari.

Aceste cifre scot în evidență transformarea României dintre-o economie cu tradiție în realizarea de produse manufacturate într-un furnizor de resurse naturale”, arată raportul EIA.

Potrivit fostului ministru delegat pentru ape și păduri, Doina Pană, această practică a costat economia românească 50.000 de locuri de muncă economia românească. Totodată, Schweighofer extrage profiturile din afacerile sale din România printr-o rețea complexă de companii. În fruntea acestei structuri se află o fundație privată („Schweighofer Privatstiftung”) înregistrată în Austria, prin care compania se bucură de avantaje fiscale semnificative.

EIA a constatat că mai mult de 50% din exploatare forestieră din România se face în mod ilegal și include tăieri ilegale în parcurile naționale, tăieri la ras, utilizarea de permise false și exploatare forestieră pe terenuri furate. Potrivit rapoartelor guvernamentale, 20% din terenurile forestiere publice au fost restituite ilegal după căderea comunismului, în loc să fie returnate proprietarilor de drept.

„În opinia mea, structurile de crimă organizată au facilitat fluxul de lemn tăiat ilegal din România pe piețele europene și globale. Până în prezent legislația națională și cea europeană nu au fost capabile să opreaască aceste activitățile ilegale, prin urmare, există un risc ridicat de a cumpăra produse din lemn ilegal. Exitența ultimul peisaj forestier intact din Europa este în joc, și două treimi din pădurile sale virgine, care sunt casa pentru cele mai mari populații de urși bruni, lupi gri și râși care trăiesc în sălbăticie”, a spus Daniel Păun, directorul executiv al Agent Green.

Schweighofer respinge acuzațiile

Într-un drept la replică, Holzindustrie Schweighofer respinge acuzațiile formulate de EIA subliniind că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.

„Holzindustrie Schweighofer face deja toate eforturile ce țin de o companie din industria de prelucrare a lemnului pentru a ajuta la stoparea fenomenului tăierilor ilegale: oferirea în mod transparent de date privind trasabilitatea lemnului pe care îl achiziționăm, refuzarea și raportarea livrărilor suspecte de lemn, conformitatea cu întreaga legislație în vigoare și impunerea respectării tuturor prevederilor legale furnizorilor noștri. Mai mult decât atât, Holzindustrie Schweighofer face un pas înainte pentru optimizarea standardelor de selecție a furnizorilor, uniformizează toate regulile interne și lansează un cod de lucru cu furnizorii, oprind colaborarea cu firmele care nu vor respecta acest cod”, se arată în comunicatul companiei.

Compania subliniază faptul că operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De asemenea, Holzindustrie Schweighofer susține că până acum a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.

UPDATE – Ministerul Mediului așteaptă rezultatele anchetei Parchetului General

Potrivit declarațiilor făcute de Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, cifrele din raportul prezentat de către Environmental Investigation Agency nu sunt străine acestei instituții, care în prezent așteaptă rezultatul anchetei derulate de către Parchetul General. La sfârșitul lunii iulie, MMAP a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni.

Ne bucurăm de fiecare dată când un ONG are o asemenea inițiativă, deoarece sprijinul și implicarea societății civile sunt deosebit de importante pentru noi. Aceste cifre nu ne sunt străine, le-am descoperit și noi în investigațiile derulate, atunci când am ridicat problema tăierilor ilegale în CSAT. Tocmai din aceste motive am înființat Garda Forestieră, și am pus în aplicare Radarul Pădurilor. Iată că acest raport prezentat astăzi arată că măsurile dure pe care le-am dispus în ultimele luni sunt complet justificate. Așa cum știți, am trimis către Parchet concluziile noastre și așteptăm rezultatul anchetei”, a declarat Gavrilescu, citată de Agerpres.

Citește și:

Rapoartele de control de la Holzindustrie Schweighofer au ajuns la Parchetul General

Cel mai mare procesator de rășinoase din România dă în judecată, la Viena, Asociația Neuer Weg pentru calomnie

VIDEO Conducerea Schweighofer România, expusă oferind bonificații pentru lemnul tăiat ilegal

Mobilizare în Parcul Retezat, împotrivat mafiei pădurilor

Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri