VIDEO Drone care luptă împotriva braconierilor de elefanți

Cifrele arată că 40.000 de mii de elefanți din Africa centrală și de sud sunt uciși în fiecare an, pentru fildeș. Situația nu arată prea bine nici pentru rinoceri, iar 2015 pare a fi anul cu cea mai ridicată rată de ucidere a acestora. Cea mai mare amenințare pentru supraviețuirea ambelor specii e braconajul. În Africa, rangerii care apară  animalele pe cale de dispariție de braconieri sunt adesea înfrânți. Dronele echipate cu analize predictive ar putea fi soluția, informează Fastcoexist.com.

elefanti

„În acest ritm, toți elefanții și rinocerii din sălbăticia Africii vor fi morți în mai puțin de zece ani”, a spus John Petersen, președinte al Fundației Lindbergh, care se străduiește să contribuie la crearea unui echilibru între tehnologie și mediul înconjurător.

Fundația Lindbergh a mai ajutat, în trecut, Kenya Wildlife Service să achiziționeze avioane cu care să identifice activitatea braconierilor. Din păcate, avioanele tradiționale pot fi doborâte mult mai ușor decât dronele, iar în timpul nopții, tocmai când braconierii sunt de obicei activi, piloților le e mult mai greu atât să zboare, cât și să vadă ce se întâmplă la sol. De aceea, fundația se reorientează acum spre folosirea dronelor, printr-o inițiativă pe care au numit-o „Air Shepherd” (păstorii aerului). Cu ajutorul camerelor cu infraroșu, dronele ar putea observa în mod eficient atât animalele cât și braconierii, pe timp de noapte.

Dronele, însă, sunt numai o piesă din puzzle. Air Shepherd folosește, de asemenea, un sistem de analiză dezvoltat de Universitatea din Maryland, cu ajutorul căruia pot să prezică încotro se îndreaptă braconierii înainte ca aceștia să ajungă la țintă.

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au dezvoltat inițial un motor predictiv pentru Departamentul Apărării, ca să anticipeze unde ar putea fi plasate bombe în Irak și Afganistan. Dar, de curând, au adaptat acest sistem pentru problema braconajului, și l-au rebotezat: acum se numește „Anti-Poaching Engine (APE)”, adică motorul anti-braconaj.

APE funcționează prin dezvoltarea unei baze de date și a unui profil de misiune pentru fiecare zonă unde trăiesc animale amenințate de braconieri. Sistemul oferă de date privind prognoza vremii, topografia, infrastructura zonei și informații despre încercări de braconaj din trecut, pentru a anticipa următoarele mișcări ale braconierilor.

Toate aceste informații sunt prelucrate pentru a genera un model de zbor pentru un set de drone. Air Shepherd speră că dronele, un fel de „ochi ai cerului”, să funcționeze ca niște cercetași care îi ajută pe rangerii însărcinați cu protejarea elefanților și rinocerilor, dar care nu au cum să fie peste tot în același timp.

În săptămânile următoare, Fundația Lindbergh va lansa prima sa echipă în Botswana. Până la sfârșitul verii, aceștia speră să se extindă în cel puțin încă o țară, probabil Namibia, Zambia sau Tanzania.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

O companie americană a creat cornuri de rinocer sintetice pentru a reduce braconajul

China va elimina industria de fildeș, pentru a combate braconajul elefanților

Europol implicată în cea mai mare captură de produse de contrabandă din fauna sălbatică

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri