Va fi fabricată de Nissan, va fi complet autonomă și 100% electrică și nu va avea emisii de carbon. În plus, va minimiza riscul producerii accidentelor rutiere. Cât trebuie să mai așteptăm însă pentru a o cumpăra?
Nissan a prezentat săptămâna trecută un nou concept de mașină autonomă, cu emisii 0. Este vorba despre ‘Nissan IDS Concept’, un autoturism 100% electric, nepoluant, care poate reduce riscul producerii accidentelor rutiere, întrucât nu are nevoie de un șofer. Compania japoneză planifică să o introducă pe piață până în anul 2020.
Prezent la târgul auto Tokyo Motor Show 2015, președintele companiei, Carlos Ghosn, a expus beneficiile Nissan IDS Concept:
Tehnologiile pe care Nissan le va produce în viitor vor revoluționa relația dintre mașină și utilizator, dar și viitorul mobilității. Sistemul inteligent pentru condus îmbunătățește capacitatea șoferului de a vedea, de a gândi și de a reacționa. Compensează erorii umane, cauza a peste 90% dintre accidentele rutiere. Prin urmare, șofatul va fi mai sigur, mai curat, mai eficient și mai distractiv.
Cu o caroserie construită exclusiv din fibră de carbon de 1,380 mm, mașina va avea o rezistență aerodinamică redusă, ceea ce va scădea și consumul de combustibil. Vehiculul va fi dotat cu o baterie cu o capacitate de 60kWh, care va putea fi încărcată printr-un sistem wireless în timp ce va fi parcată.
Pe lângă sistemul de condus autonom, utilizatorul va avea la dispoziție și un sistem tradițional, putând prelua oricând controlul, fără a afecta performanțele mașinii. Iată cum ar trebui să arate mașina:
Vorbind despre viitorul mașinilor electrice, Vice-Președintele Nissan, Hideyuki Sakamoto, a menționat că ambiția companiei este să depășească performanțele mașinilor alimentate cu combustibili fosili:
Strategia noastră 0 emisii este centrată pe mașini electrice. Încercăm să ne îmbunătățim toate tehnologiile de propulsie electrică, de la motoare, până la baterii și invertoare, astfel încât să putem produce în masa mașini electrice care depășesc performanțele mașinilor tradiționale, alimentate cu petrol.
În luna august, compania a anunțat că lucrează și la stația de alimentare a viitorului, pe care o va prezenta până la finalul anului. În 2015, vânzările de mașini electrice au crescut cu 366%.
Citește și:
Aproape 100 de mașini electrice în România, dar infrastructură aproape inexistentă
Dublarea vânzărilor de mașini electrice și hibride, umbrită de ascensiunea vehiculelor second hand
„Ajutor” de 20.000 de lei pentru achiziționarea unui automobil electric
România, printre cele mai slabe piețe europene pentru automobilele electrice