VIDEO Corupția și lăcomia au învins. Retezat, cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut

Exploatarile forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei. Agent Green a publicat un nou reportaj filmat de investigatii realizate în perioada 2009-2015 despre exploatările forestiere din PFI.

Foto © AGENT GREEN / Matthias SCHICKHOFER
Foto © AGENT GREEN / Matthias SCHICKHOFER

Chiar daca PFI a fost pierdut mai există încă în România în total 218.000 hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia dacă depășesc cu puțin suprafața de 5.000 de hectare și se află în munții Semenic, Godeanu și Vîlcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare și procesare a lemnului au luat la cunoștință harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în anul 2005.

Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat în instanță pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploateazp pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut“ a declarat Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

camion

Noul material video prezintă zonele din Retezat afectate de exploatări forestiere. Firma Holzindustrie Schweighofer a cumparat lemn exploatat de firme terțe în zona Râu-Șes și Câmpușel. La Campușel firma austriacă chiar deține teritorii din PFI care i-au fost vândute illegal de composesoratul Campu lui Neag. Pădurea care este un amestec natural de fag și conifere este certificata FSC și a fost exploatată sistematic începând cu anul 2006 imediat după achiziție.

O altă zonă din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu (Parcul Național Domogled) unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masă lemnoasă în ultimii ani. Cel puțin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrată direct de Succes iar alți 53.525 m3 au fost extrași de companiile Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest și Trans Exfor care vând masă lemnoasă tot companiei Succes care prelucreaza lemnul la Gureni, județul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrica din județul Argeș pentru uscare și pleaca mai departe către China.

copac

PFI Retezat a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu științific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorant acest studiu care a inclus și un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur național și European. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în luna Mai 2011.

Conform criteriilor științifice, un PFI măsoară cel putin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de clima temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamnă ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă că mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar că acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploatări forestiere și construcții de infrastructură”, a adăugat Păun.

Pe lângă tragerea la răspundere a funcționarilor publici care se fac vinovați de dispariția PFI, Agentr Green cere Guvernului României protejarea prin lege, cel târziu până la sfârșitul anului 2016 a tuturor pădurilor virgine conform prevederilor din noul cod silvic. De asemenea, se solicită adoptarea unui moratoriu în anul 2015 prin care sa se interzică exploatările forestiere în toate pădurile virgine așa cum au fost ele identificate în anul 2005 prin studiul Veen Ecology. Moratoriul trebuie să rămână în vigoare până la respectarea prevederilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri