VIDEO Coaliția de guvernare trebuie să-și asume politic înlocuirea timbrului de mediu

Coaliția de guvernare ar putea lua săptămâna viitoare o decizie finală privind înlocuirea timbrului de mediu, eliminat de la 1 februarie odată cu legea celor 102 taxe, a declarat viceprim-ministrul și ministrului Mediului, Daniel Constantin, în cadrul unei emisiuni a postului de radio Europa FM. Cu ce ar putea fi înlocuit timbru de mediu?

A fost o taxă eliminată de justiție pentru că nu a fost aplicată unitar, ci discriminatoriu. Am făcut o analiză pe ce se întâmplă la nivelul celor 28 de state. În toate statele există măsuri de protecție împotriva poluării. Cred că trebuie să luăm anumite măsuri, mai ales în zona marilor aglomerări urbane: în București, Brașov sau Iași”, a spus Daniel Constantin.

Acesta a explicat faptul că intențai ministerului nu este de a înlocui o taxă cu alta, ci de a găsi soluții pentru reducerea poluării, în special în marile aglomerări urbane ca București, Iași și Brașov, unde calitatea proastă a aerului ar putea atrage România într-o nouă procedură de infrigement.

Traficul din București – locul 1 în Europa și 5 în lume

Imaginați-vă ce se va întâmpla în București, unde trăiesc 3 milioane de cetățeni, unde deja calitatea aerului este viciată, să avem mașini care poluează extraordinar de mult. Colegii mei de la minister au constituit un grup de lucru. Una dintre opțiuni este acea de a avea acele stickere, pe care, împreună cu colegii de la RAR, să le punem  pe parbrizul mașinii, în funcție de norma de poluare a fiecărei mașini. Nu este o soluție finală. Trebuie asumată politic. În prima ședință a coaliției de guvernare o vom prezenta. Nu este în intenția mea să punem o nouă taxă. Intenția mea este să reducem poluarea”, a subliniat Constantin.

Decizia aparține primăriilor

Daniel Constantin a explicat cum ar putea funcționa viitorul mod de penalizare al poluării și pentru proprietarii automobilelor deja înmatriculate. Aceștia vor avea la dispoziție o perioadă de doi ani pentru a se pune în acord cu legislația în funcție de poluare.

Nu este soluția pe care am adus-o eu. Avem acel grup de lucru, format inclusiv din ONG-uri. Poate fi una dintre posibilități: să avem acele stickere în funcție de norma de poluare, să dea o anumită culoare. Apoi autoritățile locale, deci nu noi, administrația centrală, vor avea posibilitatea să permită accesul în funcție de zonarea pe care o fac. Dau un exemplu, Magheru, bulevardul bine cunoscut, din cauza traficului poate fi considerat zona zero a Bucureștiului.  Acolo, mașini cu normă de poluare foarte mare, euro 1,2 sau 3, autoritățile locale vor avea posibilitatea să perceapă o taxă suplimentară pentru accesul în acea zonă”, a mai spus ministrul mediului.

Cu toate acestea, ministrul mediului a subliniat faptul că nimic nu este cert în acest moment și că totul se va decide în ședința coaliției de guvernare.

Dezastrul eliminării Taxei de Mediu. Peste 67.000 de mașini second hand, înmatriculate într-o singură lună

spot_img

Ultimele știri