Proiectele din domeniul managementului deșeurilor au nevoie de finanțări importante pentru a se dezvolta și funcționa, însă ultimele proiecte de acest gen care au beneficiat de fondurile Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) au fost cele din timpul sesiunii de depunere din 2008, a declarat Cornel Brezuică, președintele AFM, în cadrul conferinței Circular 3.0, organizată de Asociația Green Revolution în partenerat cu Ministerul Mediului.
Este nevoie de bani în ceea ce privește managementul deșeurilor atât la autoritățile locale cât și la agenții economici care pot dezvolta instalații de tratare și reciclare a deșeurilor. Problemele sunt multiple, plecând de la modul de înțelegere a legislației, a anumitor activități care au fost sau nu într-un context legilativ, la investițiile care nu s-au ridicat la nivelul nevoilor. Taote acestea au condus la aceste probleme pe care le avem atăzi în ceea ce privește managemntul deșeurilor. Investiții foarte mari, foarte costisitoare”, a declarat Brezuică.
Acesta a precizat că autoritățile urmează să elaboreze un ghid de finanțare pentru prooectele din domeniu, urmând să stabilească către ce anume vor fi direcționați banii, deoarece nevoia de finanțare depășește resursele financiare disponibile.
Prezent în cadrul dezbaterii, Dumitru Mihalache, președintele Asociației Române pentru Managementul Deșeurilor, a precizat că banii din fondurile europene au fost alocați strict autorităților locale și nu către firmele private.
Sistemul de managemnt al deșeurilor, la nivel național, a fost subfinanțat. La nivelul Românie există 40 de sisteme de management integrat al deșeurilor. O parte din ele au avut acces la fondurile europene, o parte nu. Astăzi avem (…) 8 județe unde a fost implementat, mai mult sau mai puțin funcțional, cum a fost de exemplu în județul Bistrița, unde s-a implementat și după aceea a intrat în faliment pentru că a fost prost gândit, 12 județe unde nu există sisteme de managemnt integrat și există 20 în curs de fazare”, a explicat Dumitru Mihalache.