A fost aruncat de pe o clădire cu 8 etaje, lovit cu o rachetă de tenis și livrat fără ambalaj. Cu toate acestea, a continuat să funcționeze. Vorbim despre un bec LED pentru producția căruia se folosește cu 30% mai puțină materie primă decât în mod normal și care consumă cu 80% mai puțină energie decât un bec incandescent.
Se numește Durabulb. A fost dezvoltat de către compania americană Lighting Science și pus recent pe piață. Nu este primul bec care folosește tehnologia LED, însă are câteva caracteristici care îl fac unic. Datorită lor, Leonardo DiCaprio la remarcat și l-a promovat pe o rețea de socializare.
Rezistența, caracteristica de bază a acestui bec LED
În primul rând, becul Durabulb este extrem de rezistent. „Aproape incasabil”, spun dezvoltatorii. Pentru a-l testa, l-au aruncat de pe o clădire de 8 etaje, l-au lovit cu o rachetă de tenis și l-au trimis fără ambalaj prin Statele Unite, folosind serviciul poștal de stat. După toate acestea, a continuat să funcționeze.
„Minunea” a fost posibilă datorită materialului din care este confecționat învelișul becului. Este vorba despre policarbonat, un plastic ușor elastic. Datorită lui, becul nu se sparge și nu are nevoie de prea mult ambalaj pentru a putea fi livrat și comercializat în siguranță.
Potrivit specificațiilor, rezistă la 10.000 de ore de utilizare și are o garanție de 3 ani. În plus, compania producătoare vrea să creeze un program de reciclare, prin care să ofere cumpărătorilor care le predau becurile stricate o reducere de 50% la produsele noi.
Cât de eficient este acest bec LED
Rezistența nu este singurul atribut prin care se deosebește Durabulb. Datorită materialelor folosite, producătorii economisesc aproximativ 30% din cantitatea de materie primă de care este nevoie în mod normal pentru producția unui bec.
În plus, în timpul utilizării, se pare că becul consumă cu 80% mai puțină energie decât un bec incandescent. Cei de la Lighting Science estimează că, prin înlocuirea becurilor LED tradiționale cu cele dezvoltate de ei, americanii ar evita generarea a 20.000 de tone de dioxid de carbon anual.
Un astfel de bec costă cam 22 de lei atunci când este achiziționat în pachete de 2 bucăți și puțin peste 16 lei dacă este comandat la set de 20. Mai multe detalii despre Durabulb puteți găsi pe site-ul producătorilor.