Când ne gândim la poluare, ne imaginăm centrale termice pe cărbuni, excavări miniere în masivi muntoși sau rețelele de canalizare ale apelor uzate. În ciuda acestor lucruri, după industria petrolieră, industria modei ocupă locul doi în topul celor mai poluante industrii din lume.
Această industrie risipește între 10 și 20% din ceea ce produce și reciclează 15% din deșeuri.
Într-un articol din Huffington Post, Shanon Whitehead enumeră cinci adevăruri despre această industrie. Whitehead este fondatoarea Factorry45, un incubator de afaceri, care le oferă antreprenorilor resursele necesare pentru a începe o afacere sustenabilă în SUA.
Ea susține că industria modei este concepută în așa fel încât să te facă să te simți „demodat” după o săptămână de la ultima achiziție. Din 2014, în această industrie au apărut 52 de micro-sezoane, asta în condițiile în care înainte existau colecții dedicate sezoanelor primăvara/vară și toamnă/iarnă.
În plus, în unele produse sunt folosite chimicale. Potrivit Center for Environmental Health, un ONG american, există branduri care încă comercializează poșete, pantofi și curele care conțin chimicale peste limita legală.
Citește și: Slow Fashion în România: cum să cumperi „cu cap” și să faci „detox” de garderobă
Nu în ultimul rând, spune Whitehead, hainele sunt concepute să se strice pentru că giganții industriei, așa cum sunt Zara sau H&M, și-au construit modelul de afaceri pe nevoia continuă a consumatorilor de a cumpăra haine noi. Acesta trebuie hrănită și este mai ușor de satisfăcut dacă hainele se strică după prima spălare.
Pentru a preveni aruncarea și a încuraja reutilizarea, Grist propune cinci metode prin care poți să le dai o un alt scop tricourilor vechi pe care nu le mai porți.