Alexa Banciu si Laurentiu Boeriu au avut curajul si determinarea de a face o schimbare majora in stilul lor de viata. Totul a inceput in urma cu mai bine de un an, cand cuplul a decis sa renunte la E-uri, aditivi si chimicale in favoarea alimentelor sanatoase. Asta nu inseamna numai alimente organice si bio, spun ei – pentru ca oferta este limitata in Romania -, ci si produse traditionale de la tarani, care pun mai mult pret pe gust si continut decat pe aspect si neperisabilitate.
Text de CARMEN ALBISTEANU
„Stiam de mult timp despre produsele organice, insa abia acum un an si ceva am inceput sa inlocuim treptat ce mancam cu produse mai sanatoase. Am gasit lactate organice, ceaiuri, cereale, iar recent am inceput sa ne preparam singuri si painea, din faina organica. Ce nu gasim organic incercam sa cumparam de la tarani sau de la prieteni care au parinti la tara – unul ne mai aduce mere, altul rosii, si asa ne descurcam”, povesteste Laurentiu. Desi sustin ca n-au fost niciodata „niste obsedati” ai ultimelor trenduri in materie de stil de viata, cei doi recunosc ca motivele care i-au determinat sa-si schimbe radical obiceiurile de consum au fost o serie de probleme de sanatate care i-au afectat pe ei si pe apropiatii lor.
„Ne-am gandit ca mancatul sanatos nu ne poate aduce decat avantaje, n-are ce sa ne faca rau. Laurentiu a fost bolnav, asa ca a fost si o trecere la un fel de regim permanent care sa ne fereasca de problemele de sanatate”, spune Alexa.
„La piata, alegem merele mici si buboase”
Treptat, cei doi au reusit sa descopere unde gasesc produsele de care au nevoie, in varianta organica. Au devenit clientii fideli ai celor doua-trei bacanii cu produse bio din Bucuresti, ai magazinelor on line si ai rafturilor speciale din hipermarketuri.
„Din fericire, unul dintre magazinele cu produse exclusiv bio este foarte aproape de casa noastra. Pe restul le gasim online sau le cumparam de la targurile de produse traditionale. Chiar daca nu au certificare bio, observi foarte usor ca mezelurile de la tarani sunt sanatoase, pentru ca in doua-trei zile se strica, nu rezista cate o saptamana, precum cele de la supermarket”, a explicat Alexa.
O mare problema este insa lipsa de pe piata a legumelor si fructelor bio. Acestea se gasesc foarte rar, la anumite sere si numai in anumite perioade ale anului. Iar iarna nici nu poate fi vorba de fructe sau legume. Asa ca Alexa si Laurentiu fie cumpara de la tarani in care au incredere, fie merg la piata si aleg fructele mai mici si mai urate, care nu au fost stropite. Cei doi au fost martorii cresterii pietei de produse ecologice: rafturile din hipermarketuri au devenit mai mari, au aparut magazine exclusiv bio, iar site-urile si-au imbogatit oferta.
Cu toate astea, sunt inca foarte putini romanii care consuma doar produse organice. Efortul de a cauta, distanta mai mica fata de supermarket decat fata de targul cu produse traditionale si falsa impresie ca e mai scump sa mananci bio ii tin departe de un meniu sanatos.
Lenesul mai mult alearga la doctor
„Stiu cazuri de proprietari de magazine cu produse bio care mananca de la supermarketuri obisnuite. Principala piedica este lenea. Daca romanii si-ar invinge lenea si ar cauta alternativa eco a produselor de care au nevoie, eventual ar face un drum in plus, ar fi foarte simplu sa traiasca sanatos”, considera Laurentiu.
Alexa ofera si exemple: un detergent de rufe bio poate fi folosit pentru mai multe spalari decat unul conventional, la aceeasi cantitate. Astfel, desi pretul pare mai mare, costul per utilizare este mai mic. La fel este si in cazul mancarii, sustin cei doi, deoarece mancarea sanatoasa este mai satioasa.
„Am inceput sa mancam mai putin, pentru ca nu ni se mai face foame atat de repede. Nu ne mai cumparam gustari de la magazin sau altceva, ci ne aducem pachetel de acasa”, spune tanara. Pe langa alimente eco, ea a inceput sa foloseasca si cosmetice organice, iar aproape toate produsele de curatat pe care le utilizeaza in casa au certificat bio. Recunoaste insa ca ii este inca greu sa renunte la parfum.
De cand mananca sanatos si a eliminat pe cat posibil chimicalele din viata de zi cu zi, Alexa a scapat de o alergie care o deranja de cativa ani. Singurul sfat al medicului a fost sa renunte la conserve, condimente si mancaruri cu aditivi. Dupa doua-trei luni, alergia nu a mai aparut.
Viata sanatoasa cu un buget mediu
La capitolul costuri, cei doi sustin ca stilul de viata pe care l-au adoptat nu este atat de scump pe cat s-ar crede. Intr-adevar, ca si in cazul produselor conventionale, si pe piata bio exista produse scumpe. Cu toate acestea, exista si situatii in care produsele bio sunt mai ieftine decat cele conventionale. Depinde de unde le cumperi. Bugetul celor doi pentru mancare si cosmetice organice este de 800-1000 de lei lunar, suma in care intra si hrana organica pentru pisica lor. Pentru a mai reduce din cheltuieli, isi cumpara cosmeticele organice din strainatate, unde le gasesc la preturi mult mai mici decat in Romania.
„Noi avem venituri medii, nu ne permitem sa aruncam banii. Lactatele pe care le luam sunt la acelasi pret ca si cele conventionale. La magazin, exista faina organica si la 30 de lei, si la 8 lei. Dar cand cumparam pui, se simte: este 30 de lei kilogramul de pui organic, de la o ferma din Buzau si nu ne permitem tot timpul”, spune Alexa.
Bio, eco sau traditional?
Cei doi sustin ca informarea este cea mai buna cale de a alege ce pun pe masa. La targurile de produse organice isi fac loc si producatorii traditionali, fara certificare. Toate aceste detalii creeaza confuzie in randul consumatorilor, care adesea scot mai multi bani din buzunar si primesc in schimb altceva decat se asteptau.
„La targuri, lumea face confuzie intre produsele bio, traditionale si organice. Pe noi nu ne intereseaza daca exista neaparat un certificat. Daca stiu ca am pe cineva in Fagaras de la care iau branza si stiu in ce conditii e facuta, cumpar fara sa stau pe ganduri”, a adaugat Laurentiu, obisnuit cu produsele si leacurile naturale pe care i le prepara bunica sa in copilarie.
Pe cei care doresc sa adopte un stil de viata sanatos, Alexa si Laurentiu ii sfatuiesc sa renunte la alimentele ambalate, cu termen de valabilitate mare, legumele si mezelurile si lactatele de supermarketuri si sa se informeze despre ingredientele tuturor produselor pe care le folosesc.