Viata secreta a pinguinilor iese la lumina

Indragiti de o lume intreaga si faimosi pentru umbletul comic de pe sol, pinguinii duc o viata nestiuta de nimeni in largul marii, uneori petrecand luni intregi pe ocean inainte de a se intoarce in habitatul lor de reproducere, informeaza News 24.

Foarte mult timp, zoologii s-au intrebat incotro se indreapta pinguinii in timpul acestor luni de “ratacire”. Cercetatorii francezi sustin ca au descoperit raspunsul la aceasta intrebare. La inceputul iernii, cativa cercetatori de la Centrul National pentru Cercetari Stiintifice din Franta au atasat dispozitive de monitorizare de 12 pinguini macaroni de pe Insulele Kerguelen. Cu o greutate de doar sase grame, gadget-urile au fost atasate de picioarele pinguinilor cu bucatele de plastic, inofensive pentru animale.

Cateva zile mai tarziu, pasarile au pornit spre mare in migratia anuala, iar micile dispozitive au inregistrat datele privind locul unde se afla, lumina ambientala si temperatura apei pe toata durata calatoriei lor.

Peste sase luni, cand pinguinii s-au intors pe Insulele Kerguelen sa se inmulteasca, cercetatorii au descarcat datele inregistrate si au prelevat si probe de sange, pentru a vedea cu ce s-au hranit pasarile in tot acel timp. Ei au descoperit ca pinguinii s-au dispersat rapid si si-au petrecut circa 80% din timp intr-o regiune vasta, intre 47 si 49 de grade latitudine sudica.

Pasarile au inotat pe distante uimitoare, parcurgand in medie 10.430 kilometri pe durata celor sase luni. In ultimele saptamani de migratie, grabindu-se spre zona de reproducere, au parcurs 1.743 de kilometri intr-o singura luna. Analizele sangelui au aratat ca pinguinii s-au hranit cu crustacee.

Autorii studiului sustin ca importanta acestuia consta in faptul ca evidentiaza zonele de hranire a pinguinilor din regiunea sub-antarctica a Oceanului Indian si sustine eforturile de conservare a speciei.

Desi reprezinta cea mai numeroasa specie, numarul pinguinilor macaroni s-a diminuat in ultimii 20 de ani.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri