Viața pe Terra a apărut cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea până acum, potrivit un studiu geologic care a descoperit urme ale unor forme de viață în straturile de sol foarte vechi din India.
Momentul la care atmosfera terestră a devenit bogată în oxigen și propice vieții, cunoscută ca „marele eveniment de oxidare”, se crede că a avut loc în urmă cu circa 2,4 miliarde de ani, informează dailymail.co.uk., preluat de Mediafax.
Dar geologii din Irlanda și India au găsit recent dovezi ale unui astfel de eveniment de oxidare mai scurt, care a avut loc în urmă cu 600 de milioane de ani.
Cercetătorii susțin că un alt studiu sugerează că primele forme de viață care au produs oxigen au început să se dezvolte pe Pământ cu 60 de milioane de ani mai devreme decât se credea anterior.
Oamenii de știință spun că aceste forme de viață sunt responsabile de adăugarea oxigenului în atmosfera terestră, o piatră de temelie pentru evoluția vieții.
Geologii din India au găsit dovezi ale alterării chimice a rocilor care a dus la formarea de sol foarte vechi, iar această alterare s-a putut face doar în prezența oxigenului.