Afirmatiile unui renumit medic galatean, potrivit carora multe cazuri de cancer ar fi provocate de poluarea cu un gaz radioactiv care provine cu precadere de la halda de zgura a combinatului siderurgic, au fost infirmate de ing. Miorita Arfire Tudorache, seful Serviciului Monitoring, Sinteza si Coordonare din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati. Domnia sa a precizat ca radonul, caci despre acesta este vorba, se masoara de doua ori pe zi si de cand se fac masuratori nu s‑a ajuns niciodata la valorile‑limita: "Noi avem obligatia de a anunta imediat Laboratorul pentru Radioactivitatea Mediului de indata ce se ajunge la 70 la suta din valoarea maxima. Or, acest lucru nu s‑a intamplat pana acum. Nu s‑a semnalat nicio sursa de radioactivitate pana in prezent. Pe parcursul anului 2007, valorile inregistrate nu au depasit nivelurile de notificare operationale, fiind mai mici decat pragurile de atentionare si nu s‑au inregistrat evenimente de contaminare radioactiva a mediului. Concentratiile calculate ale izotopilor radioactivi naturali, radon si thoron, s‑au situat in limitele specifice teritoriului judetului."
Statia de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului Galati are un program standard de supraveghere a radioactivitatii mediului de 11 ore pe zi. Sunt stabilite fluxurile de date zilnice si lunare pentru situatiile normale, cat si procedurile standard de notificare, avertizare, alarmare, precum si fluxul de date in cazul sesizarii unei depasiri a pragurilor de atentionare/avertizare/alarmare.
Radioactivitatea mediului la nivelul judetului Galati se monitorizeaza permanent prin masuratori specifice de aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice totale si precipitatii atmosferice, ape, sol si vegetatie, precum si prin masuratori de doza gamma externa pentru aer. Pana acum nu am avut motive de ingrijorare. Iar combinatul face propriile monitorizari si are obligatia de a semnala orice sursa de radioactivitate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Viata libera Galati