In ultimii ani, la Galati s-a vorbit intens despre parcuri eoline: intinderi de mori de vant care sa produca energia electrica necesara populatiei judetului. Dupa cum constatam intr-un articol aparut in „Viata libera” in urma cu cateva saptamani, distanta dintre vorba si fapta s-a dovedit, in privinta eolienelor, mai mare decat se anticipa. Din cele vreo 30 anunturi de intentie in a investi, foarte putine – se pot numara pe degetele de la o mana – au trecut de faza vorbelor. Insa exista speranta.
Nu-i ca-n Dobrogea, dar e bine
Ne-a fost dat sa ajungem la primaria din Corni, de care tine satul Maciseni, exact in ziua si la ora la care pe usa biroului primarului intra reprezentantul firme Eximprod Buzau: inginerul Stefan Ionascu. Omul venise sa puna la punct ultimele detalii pentru demararea lucrarilor la ceea ce pare sa fie una dintre cele mai mari investitii din Romania in captarea energiei vantului. Discutia s-a legat usor.
Inginerul Ionascu ne-a marturisit ca se mandreste cu proiectul de la Maciseni. „De un an pregatim inceperea lucrarilor. Vantul nu este aici chiar ca in Dobrogea (firma mentionata are instalatii deja functionale in judetul Constanta – n.r.), dar e foarte eficient. Aici, in judetul Galati, lucrurile se misca mai bine decat in Dobrogea, in special pe partea de avize. Acolo, peste tot sunt zone si arii protejate, in care se interzic orice fel de activitati industriale, asa cum sunt incadrate instalatiile eoliene”, ne-a declarat buzoianul.
O capacitate de invidiat: 70 megawati ora!
Constructia parcului eolian Maciseni ar putea incepe chiar din primavara, daca toate detaliile contractului vor fi aprobate de parti si de autoritatile statului. Intamplator sau nu, Maciseniul este „buricul judetului”, fiind situat exact la jumatate distantei dintre limitele de nord si sud si cele de est si vest ale judetului. Ei bine, aici va fi nu doar un „buric” geografic, ci si unul energetic.
Din cate spune Stefan Ionascu, capacitatea parcului va fi de 70 de megawati, adica de 70 de ori mai mult decat consuma toata comuna Corni. „Am putea acoperi circa un sfert din consumul casnic din judetul Galati. Este vorba de aproximativ 90 la suta din capacitatea liniei de inalta tensiune Smardan-Cudalbi”, spune, cu vizibila mandrie, inginerul.
Primarul Cornilor, Vasile Prodan, este la fel de incantat de investitie. „Eu, personal, dar si consilierii locali, am dat tot sprijinul pentru realizarea parcului eolian. Nu poate fi decat o afacere foarte buna pentru noi, caci vom avea curent produs aici, la un pret speram mai mic decat cel pe care-l cumparam acum. Insa sunt si alte avantaje: zona se va dezvolta, vor aparea locuri de munca”, declara primarul.
Proiectul s-ar putea extinde
Dupa cate ne-a marturisit Stefan Ionascu, proiectul de la Maciseni s-ar putea extinde si in alte sate din apropiere. „Am facut masuratori ale vantului si la Rediu si Baleni, iar rezultatele sunt foarte bune. Ne gandim sa investim, dar ramane de vazut daca vom gasi resursele financiare necesare”, ne-a spus inginerul. El a mai precizat ca un astfel de parc eolian se poate amortiza in 9-10 ani, dar ca este o problema sa obtii bani la dobanzi rezonabile pentru acest interval.
Una peste alta, asteptam cu mare interes momentul cand la prima fundatie de eoliana de la Maciseni va fi turnata prima lopata de ciment. Anticipam ca va fi un moment memorabil pentru istoria energetica a judetului.