Nici una, nici doua, Uniunea Europeana a decis: toate satele romanesti vor trebui, din iulie 2009, sa asigure colectarea selectiva a gunoiului (adica separat gunoiul de grajd, separat cel menajer si separat cel reciclabil), iar depozitarea sa se faca numai la gropi ecologice dotate cu capacitati moderne de degradare si reciclare.
Masura suna extrem de interesant dar, din cate ne-am dat seama, este imposibil ca termenul stabilit sa fie respectat. Sa vedem si de ce.
Ca la romani: las’ pe maine!
Inchiderea platformelor de gunoi rurale si construirea de gropi de gunoi ecologice nu-i o prevedere noua. A fost negociata si reglementata inca din 2005 si a fost planificata pentru o perioada de tranzitie de patru ani. Adica pana-n iulie 2009.
Ce s-a facut, la nivelul judetului Galati, in acesti patru ani?! Te miri ce si aproape nimic!
Un raport recent al Garzii de Mediu arata ca in judetul Galati au fost identificate 199 spatii de depozitare rurale in functiune, iar din septembrie 2008 pana la 20 februarie 2009, s-a sistat depozitarea la un numar de 36 depozite comunale neamenajate. Suprafata totala a depozitelor de gunoi din mediul rural este de 140 de hectare. Ar veni cam 2,5 hectare (cinci terenuri de fotbal!) de fiecare comuna.
De ce au mers lucrurile asa de incet?! Simplu: pentru ca, tipic romaneste, autoritatile au mers pe principiul „lasa pe maine ca poate nu-ti mai trebuie”.
In aceste conditii, desi programul de inchidere a depozitelor rurale de gunoi ar fi trebuit sa inceapa din 2005 (conform art. 3, alineatul 7 din HG nr 349/2005), el a fost demarat, la Galati, de-abia in septembrie 2008.
Cum ar veni, trei ani s-a frecat menta!
Evident, desi ne-am angajat ferm in fata Comisiei Europene, n-am construit nici depozite ecologice de gunoi. La aceasta ora, in judet exista fix ZERO depozite cu procesare selectiva a deseurilor.
Se lucreaza ceva la Galati si Tecuci (se spune ca am fi in grafic, dar ne indoim sincer ca este asa), dar in rest avem doar discutii. Si iar discutii. Rastimp in care gunoiul colectat in satele galatene nu poate fi depozitat decat… sub pres.
Cum ziceam, la ora asta avem ZERO depozite. Insa sunt niscaiva planuri.
Potrivit unui raport prezentat de autoritatile de mediu in 24 februarie 2009, in urma inchiderii tuturor depozitelor din judet – cu exceptia Tirighina-Galati si Rates-Tecuci – alternativa prevazuta in Planul Judetean General de Dezvoltare
(care urmeaza a fi aprobat de CJ dupa ce va primi Avizul de Mediu, emis de ARPM Galati) este „infintarea a sapte statii care vor fi arondate celor doua depozite zonale ecologice de la Galati si Tecuci.
Pana la realizarea acestor statii de transfer, toate localitatile din judet vor trebui sa-si organizeze servicii
de salubritate prin gestiune directa sau indirecta”.
Frumos! Insa pana la aceasta data doar patru comune galatene (Matca, Corod, Munteni si Draganesti) au alternativa la inchiderea depozitelor comunale, prin concesionarea activitatii de salubrizare catre o societate autorizata, care are contract cu un depozit ce va functiona si dupa data de 16 iulie 2009.
In rest, e jale mare! O sa se imputa gunoiul prin curtile taranilor, pentru ca, legal, nu vor avea unde sa-l duca.
Garda de Mediu Galati spune ca nu-i loc de intors si ca, orice-ar fi, vechile rampe de gunoi se inchid la termenul stabilit. „Primariile au fost atentionate printr-o adresa, in luna februarie 2009, sa rezolve situatia depozitelor neconforme pana la 16 iunie 2009”, spune Ion Drugan, comisarul sef al GM Galati.
Cu caruta in fata boilor
Chiar daca n-avem depozite de gunoi ecologice, trebuie sa apreciem ca existe comune unde s-au facut eforturi pentru punerea la punct a colectarii selective a gunoiului. Suna un pic aiurea sa colectezi selectiv dar sa n-ai unde sa-l depozitezi (Cum era vorba aceea? „Sa pui caruta in fata boilor”?). Este bine ca, totusi, s-a facut ceva.
In judetul Galati sunt gata sau in derulare mai multe proiecte ce au ca obiectiv managementul
deseurilor. Iata-le (alaturi de felicitarile noastre pentru primarii acestor localitati):
– Consiliul local Ivesti – „Imbunatatirea colectarii si transportul deseurilor” (PHARE) – gata;
– Consiliul local Targu Bujor – „Statie de compostare a deseurilor" (PHARE); 901.164,6 euro; se pare ca va fi gata in cateva saptamani.
– „Colectarea si transportul deseurilor si colectarea selectiva a deseurilor” – in lucru, Consiliul local Munteni – functional;
– Consiliul local Tulucesti – functional; Consiliul local Balasesti – „Imbunatatirea colectarii si transportul deseurilor” (PHARE);
– Consiliul local Foltesti – „Colectare selectiva si transportul deseurilor” (PHARE CES 2006) – in faza de echipa de lucru, adica nimic pe teren;
– Consiliul local Schela -„Colectare selectiva si transportul deseurilor” (PHARE CES 2006).
Ar mai fi in discutie platforma ecologica de la Mastacani (care sa deserveasca toate comunele din zona limitrofa Prutului), dar care exista doar pe hartie.
De asemenea, statia de sortare a gunoiului de la Tecuci (care deserveste si comunele din jur) este inca departe de a fi gata. In luna aprilie s-ar putea finaliza (spun cei de la Mediu) statia de compostare, dar asta inseamna doar o mica particica din ceea ce trebuie facut.
Insa cel mai grav lucru este ca noul depozit zonal ce va fi construit intre comuna Draganesti si Tecuci – si care va deservi doua treimi din judet! – este de-abia in faza de studiu de fezabilitate.
Dupa cum vedeti, stam, in tot judetul, cum nu se poate mai prost cu colectarea si depozitarea gunoiului. De aceea nu ne vom opri aici cu investigatia noastra. Fiti pe faza!