Viata Libera, Galati: Dunarea, ca acum trei ani

In aceste zile, Dunarea ne ofera, in tacere, un spectacol mai rar intalnit. De trei ani, din iarna lui 2005, pe batranul fluviu nu au mai curs sloiuri, cum se intampla acum. La mal s au format poduri de gheata, cu lungimi de 10 15 metri. Un astfel de pod a blocat marti seara, timp de aproape trei ore, trecerea bacului la Galati. Un autocar, care avea garda la sol foarte joasa, a ramas blocat pe pasarela dintre bac si mal. A fost nevoie ca angajatii de la Trecere Bac, impreuna cu soferul si cativa pasageri, sa impinga cu umarul autocarul pe mal, pentru ca si celelalte masini sa poata cobori.

Ieri insa, lucrurile intrasera in normal, iar cei de la bac au protejat pontonul de acostare cu un remorcher, care sa retina sloiurile de gheata. Astfel ca, la fel ca si traficul naval, circulatia bacului se desfasura, ieri, normal. Nici cele trei terminale portuare Docurile, Port Bazinul Nou si Romportmet nu sunt inchise, am aflat de la directorul APDM Galati, Carmen Costache.

Pe Dunarea fluviala, probleme sunt in continuare in zona Harsova Cernavoda, acolo unde, de duminica seara, sunt blocate de gheata doua convoaie cu cate sase barje, din care un convoi transporta 11.000 de tone de minereu pentru combinatul ArcelorMittal. Au fost deplasate patru nave de salvare, doua ale Navrom Galati si doua ale Romnav Braila, insa spargerea ghetii se face foarte greu.

Cea mai serioasa situatie se mentine in continuare la Cotul Tulcei, unde AFDJ Galati a trimis doua impingatoare si spargatorul de gheata Perseus, nava folosita mai ales, alaturi de geamana sa din Constanta, Hercules, la spargerea ghetii de pe mare, unde grosimea sloiurilor depaseste un metru si jumatate. Potrivit datelor furnizate de directorul general al AFDJ Galati, Ionel Malenda, in zona Dunarea este acoperita in proportie de peste 90 la suta cu gheata, insa se poate circula, inclusiv pe canalul Sulina.

Prognoza meteo indica o incalzire a vremii in urmatoarele zile, fapt ce ar putea duce la cresterea nivelului Dunarii prin topirea ghetii. Ionel Malenda spune ca acest lucru nu ingrijoreaza, avand in vedere ca Dunarea a scazut in ultimul timp cu peste un metru fata de nivelul inregistrat in mod normal in astfel de perioade.

Pentru mai multe informatii vizitati Viata Libera

spot_img

Ultimele știri