Viata Libera Galati: Dig in 36 de ore

Pana marti dimineata, digul de protectie a Vaii Orasului ar trebui sa aiba un metru si jumatate inaltime * Daca nivelul Dunarii va pune in continuare probleme, se vor face brese in digurile din aval si amonte de Galati * Inundarea malului tulcean – ultima solutie! *

Unda de viitura pe Dunare este asteptata la Galati in jurul datei de 9 iulie. Unii spun ca ar fi vorba de 8 iulie, altii, de noapte de 9 spre 10 iulie.

Pentru cei aproximativ 7.000 de locuitori din Valea Orasului, in pericol de a fi inundati daca Dunarea atinge Cota de Pericol de 700 de cm, notiunea de „noapte buna” nu mai exista.

Nici de „calm” sau „liniste”. Exasperati de atata asteptare incordata si infricosati de prognoze, lucrarile non-stop de la dig si recensamantul posibililor sinistrati, oamenii au venit, ieri, in fata Prefecturii.

Cu doua afise din carton pe care scria „Salvati Valea Orasului” si „Salvati istoria si economia Galatiului”, oamenii au vrut sa atraga atentia asupra starii lor de spirit.

Dupa sedinta comitetului national pentru situatii de urgenta, localnicii nu au fost catusi de putin calmati, din contra chiar. Totusi, cu o logica de om simplu, dar Om, ei au spus ca vor merge sa dea o mana de ajutor suprainaltarii digului de protectie, care, in termen de 36 de ore, trebuie sa fie gata si sa tina viitura departe de casele lor.

Sambata, apel la calm, duminica, la fel

Sambata, la Prefectura judetului Galati, au sosit si prefectul judetului Braila, Dumitru Popa si presedintele CJ Tulcea, Victor Tarhon. Cum era si de asteptat, toata lumea a concluzionat ca se vor discuta cel putin doua din variantele cel mai vehiculate in ultimul timp, prin care nivelul Dunarii ar putea scadea: inundarea Insulei Mari a Brailei sau spargerea digului de pe malul tulcean, de la Cotul Piscii si inundarea miilor de hectare de teren agricol.

Totusi, oficial nu s-a nominalizat niciuna dintre variante. Dupa sedinta comitetului judetean pentru situatii de urgenta, prim-ministrul Emil Boc a declarat ca „pana maine [duminica] la ora 16.00 se vor face toate scenariile tehnice pentru a se evita pagubele pricinuite de inundatiile de la Galati.

Se va lua o decizie fundamentata pe stiinta, nu pe emotie. Este important sa ne pastram luciditatea si din toate alternativele pe care le avem la dispozitie sa o alegem pe cea care ne produce cele mai mici pagube in contextul in care de evitat nu putem evita unele pagube materiale”.

Ieri insa, dupa sedinta comitetului national pentru situatii de urgenta, presedintele acestui comitet, ministrul Vasile Blaga, a facut apel la calm, atat catre galateni, cat si catre tulcenii din Grindu…

Dig sau deversari controlate in amonte si aval

Dupa sedinta care a tinut doua ore, timp in care oamenii din Valea Orasului fierbeau afara si discutau cu Roman Apostol Picu, consilier care le-a spus ca a copilarit in Port, a fost facuta publica si decizia: in termen de 36 de ore, in Valea Orasului trebuie construit un dig!

Digul, care, in final, va avea o lungime de 4,5 km si o inaltime de 1,5 metri, a inceput sa fie construit inca de aseara. Pentru ca treaba sa mearga repede, iar digul sa fie gata pana marti dimineata, s-a luat decizia suplimentarii cu 1.400 de oameni a lucratorilor MAI si MApN. Treaba se va derula sub ochii a 45 de specialisti de la Apele Romane, insa sunt bineveniti si voluntarii, a insistat ministrul Blaga.

Daca digul nu va fi suficient, iar apa va creste la cota de 690 de cm, se vor face deversari controlate in amonte si aval de Galati. Prima varianta prezentata de Blaga ar fi spargerea digului la Calarasi –Raul, iar a doua varianta, producerea unei brese in zona Borcea de Sus si Borcea de Jos.

„Aici avem rezerve foarte mari, pentru ca ar fi inundata autostrada. Probabil ca nu vom apela nici intr-un caz la inundarea celor doua incinte Borcea de Sus, compartimentul 3, si Borcea de Jos, compartimentul 3, pentru ca ar fi cam 15 cm de apa peste autostrada si CFR si am rupe legatura Constanta-Bucuresti”, a declarat ministrul Vasile Blaga.

Abia a treia varianta este cea pe care o tot asteapta multi galateni (si despre care „Viata libera” scrie de ani buni), mai ales aceia care „au prins” vremurile cand peste mal, la Cotul Pisicii erau baltile naturale ale Dunarii, nu indiguiri, ca acum.

„Solutia ultima va fi ruperea digului la Cotul Pisicii, deci Dunarea sa mearga pe vechiul senal si pregatirile pentru acest lucru vor incepe tot de azi. Dar convingerea mea este ca digul pe care il vom construi va rezista”, a mai spus Blaga.

Acesta a adaugat: „Sa nu se sperie locuitorii din Grindu, pentru ca incepe ridicarea cu 5 metri a digului de acolo, utilaje avem suficiente, pentru ca nu dorim sa facem bine unor oameni in detrimentul altora”.

Cand oamenii din Valea Orasului au aflat de aceste decizii, au fost dezamagiti. Speriati, ei au spus ca mai bine se decidea inundarea la Cotul Pisicii. Insa oamenii nu au reactionat la nervi, poate si din cauza oboselii acumulate dupa o saptamana tensionata. „Vom merge sa ajutam la dig”, ne-a spus unul din locuitori, Neculai Plesa.

Oamenii de baza ai Guvernului au ramas aici
Cine are grija de noi?

Desi ministrul Vasile Blaga a plecat ieri, dupa ce a vizitat, aseara, digul din Port, in Galati au ramas oameni de baza ai Guvernului: Mihai Capra, secretar de stat MAI si vicepresedinte al comitetului national pentru situatii de urgenta, general-maior Liviu Viorel Nemes, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si colonel Nicolae Ciuca, comandantul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata.

Cei trei vor monitoriza non stop Dunarea si vor gestiona situatia. Iar daca galatenii nu au auzit prea multe despre cele doua cadre militare, pe Mihai Capra il stie toata lumea.

Doar a fost prefect la viitura din 2006 si nu ne-am inundat! Sa speram ca experienta sa se va impleti in mod fericit cu vitalitatea prefectului Cosmin Paun!

Desigur, in Galati sunt multi alti oameni cu experienta si cu dorinta de a da o mana de ajutor orasului. Stiti punctul nevralgic: Valea Orasului!

spot_img

Ultimele știri