Malurile sunt pline de zeci de tone de peste mort * AJVPS apreciaza ca pestii au murit din cauza lipsei de oxigen * Dezastrul a fost provocat de neglijenta firmei de lichidare care a luat in administrare ferma piscicola * Garda de Mediu ameninta cu amenda maxima *
Dezastrul ecologic de la Vladesti a fost sesizat de localnici, care au observat ca malurile baltii sunt pline de peste mort. Garda de Mediu a trimis imediat o echipa de control in zona, pentru a evalua dimensiunile catastrofei.
„Din estimarile noastre si ale Primariei, sunt peste 20 de tone de peste mort, in cea mai mare parte sanger. Sunt pesti mari, de la 1,5 la 15 kilograme”, a declarat, ieri, comisarul de mediu Marian Mocanu.
Potrivit aceleiasi surse, cantitatea de peste mort este evacuata de angajatii Zatun SA, societatea care a preluat Balta Vladesti in concesiune, de la stat.
Acum doi ani, Zatun a intrat in lichidare judiciara, iar lichidatorul – Management Reorganizare Lichidare Iasi SRPL – a luat in administrare activele societatii, inclusiv Balta Vladesti, in scopul vanzarii lor.
Se pare, insa, ca firma ieseana a fost mai interesata sa vanda balta, decat sa o ingrijeasca. Expertii piscicoli apreciaza ca pestii de la Vladesti au murit, cel mai probabil, din cauza lipsei de oxigen din apa.
„Eu nu va pot spune ce s-a intamplat la Vladesti, va pot spune doar ce s-ar fi putut intampla. Din cauza caldurii foarte mari, a densitatii mari de populare a apei mici, se produce un deficit de oxigen, iar pestii mor. De asemenea, mai apare fenomenul de inflorire a apei, adica lumina si caldura favorizeaza dezvoltarea algelor, care consuma oxigenul din apa. Daca mai apar si alge albastre, atunci e cu atat mai grav”.
„Concluzia este ca, cel mai probabil, dezastrul a fost produs de cresterea consumului de oxigen, pe fondul caniculei, a luminii puternice si a suprapopularii apei”, a explicat presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Galati, Vladimir Talpes.
Oficialul spune ca mai exista o cauza probabila. „Acum, in Lunca Prutului este o invazie de pelicani, care pescuiesc, tulburand apa. Cum Balta Vladesti nu este pazita, spre deosebire de celelalte amenajari piscicole din zona, este posibil ca pelicanii sa fi pescuit in voie. Au tulburat apa, iar malul nu a facut decat sa reduca si mai mult oxigenul din apa”, a apreciat presedintele AJVPS Galati.
Garda de Mediu anunta pedeapsa maxima
Comisarii Garzii de Mediu, cei care ancheteaza accidentul ecologic de la Vladesti, vorbesc deja despre neglijenta firmei lichidatoare.
„Am luat legatura cu reprezentantii firmei Management Reorganizare Lichidare Iasi SRPL. Facem cercetari sa vedem de ce a murit pestele si, probabil, in zilele urmatoare vom stabili sanctiunea pe care o vom aplica”, a spus comisarul de mediu Marian Mocanu.
Seful sau anunta pedeapsa maxima. „Balta Vladesti nu este o hala pe care, in calitate de lichidator, o iei in administrare si o vinzi. Acolo sunt vietati care trebuia sa fie ingrijite. Cred ca firma va lua amenda maxima”, a declarat directorul coordonator al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu, Mihai Turcu.