Viata libera Galati: 97 milioane de euro pentru vantul de la Corod

Pe dealul „Mandra” va rasari o „padure” de instalatii eoliene
* 97 de elice valorand, fiecare, un milion de euro! *

Judetul Galati pare sa devina un adevarat „El Dorado” pentru investitorii in domeniul energiei electrice produsa cu instalatii eoliene. Dupa ce parcurile eoliene de la Rediu (Maciseni), Beresti-Meria, Smardan, Tulucesti, Vanatori, Schela, Cuca, Pechea si Slobozia Conachi (ca sa le enumeram doar pe cele mediatizate recent) sunt pe cale sa devina realitate, iata ca si la Corod se naste un astfel de proiect. Mai mult decat atat, pare sa fie treaba foarte serioasa, pentru ca deja se poarta negocieri cu proprietari terenurilor unde „pica” eolienele.

Primaria ia 100.000 de euro pe an

Potrivit contractului incheiat intre Consiliul local Corod si concernul de firme (romano-spaniol) care asigura investitia, la bugetul local va fi virata anual o suma frumusica: 100.000 de euro. De asemenea, 10 la suta din curentul necesar iluminatului public si institutiilor publice va fi livrat gratis. Pare o intelegere foarte buna, cata vreme Primaria nu cheltuie nimic pentru parcul eolian, ci doar permite amplasarea a 80 de tubine pe terenurile proprietate publica situate in dealul „Mandra”.

Nici satenii pe al caror teren „pica”, potrivit studiului de fezabilitate, 17 piloni cu elice nu vor iesi in pierdere. Pentru 30 metri patrati de teren extravilan (atata ocupa o eoliana), acestora li se ofera 300 de euro pe an. Adica in jurul a 100.000 de euro pe hectar, cat se poate castiga, probabil, doar din cultivarea de cannabis!

Finantatori sunt spaniolii

Din cate am inteles, „sacul cu euroi” – 97 de milioane! – vine de la firma spaniola implicata in proiect, partea romana avand rolul de partener care stie cum merg lucrurile prin tarisoara noastra. De asemenea, se pare ca o buna parte din fonduri au ca origine UE, care pentru Europa de Vest subventionaza proiectele pentru producerea de energie ecologica. Tot e bine! Chiar daca firmele romanesti nu au astfel de facilitati, macar putem beneficia de investitiile ulterioare.

Primarul de la Corod, Vasile Harjeu, este foarte optimist in legatura cu acest proiect. „La inceput am fost cam neincrezator, dar dupa ce am vazut ca oamenii au intentii foarte serioase si au inceput sa incheie contracte pentru teren, mi-am dat seama ca nu este o teapa. Ma bucur ca se face o investitie atat de importanta la Corod”, spune primarul.

Dupa toate probabilitatile, constructia „padurii” insumand 97 de instalatii eoliene (fiecare valorand un milion de euro si avand peste 100 de tone greutate) ar putea incepe chiar in acesta vara, iar finalizarea proiectului va dura circa trei ani. Cat timp va produce parcul eolian este greu de spus, dar contractele de concesiune a terenurilor unde sunt amplasate „moristile” sunt pentru 30 ani.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri