Viața de după moarte a deșeurilor din România

Un român produce, în medie, de-a lungul unui an, circa 365 de kilograme de deșeuri, în vreme ce un cetățean din Olanda, de pildă, produce între 500 și 600 de kilograme, unul din Danemarca, circa 600-700, iar un locuitor din Cipru, aproximativ 760 de kilograme de deșeuri. Din fiecare 5 kilograme de resturi produse săptămânal de un român, 2,5 kilograme reprezintă deșeuri biodegradabile. 

 

3364740707_1bbcdbe16c_z

 

În total, România trebuie să gestioneze aproape 40 de milioane de tone de deșeuri, dintre care 99% ajung la gropile de gunoi. Acest procent ne situează imedia după Bulgaria, unde întreaga cantitate de deșeuri ajunge la groapa de gunoi, și înainte de Lituania, unde 6% din deșeurile anuale sunt reciclate. La celălalt pol, se află țări ca Olanda și Germania, unde procentul de deșeuri ajunse la groapa de gunoi este 0, acestea fiind incinerate, reciclate sau compostate.

Obiectivul României este, în conformitate cu prevederile europene, ca până în 2020 să recicleze 50% din deșeurile menajere și 70% din deșeurile din construcții și demolări. Până în 2017, urmează totodată să fie închise peste o sută de gropi de gunoi neconforme.

Printre principalele efecte ale depozitării deșeurilor la gropile de gunoi, se numără poluarea aerului și a apei. Potrivit Environmental Protection Agency, descompunerea necontrolată a deșeurilor organice este o sursă uriașă de gaz metan, cu un puternic efect de seră, iar amestecul de substanțe chimice folosite în gospodărie produce la rândul său gaze cu puternic efect poluant al aerului. Totodată, „supa toxică” generată de deșeurile de la gropile de gunoi se infiltrează în pânza freatică, afectând calitatea apei din zonă, dar și biodiversitatea. În același timp, reziduurile rezultate în urma depozitării deșeurilor electronice, cum ar fi plumbul sau cadmiul, pot ajunge să se infiltreze în rezervele de apă potabilă ale orașelor.

Think Outside the Box îi provoacă la o discuție pe tema deșeurilor și posibilitățile de reutilizare a acestora joi, 27 noiembrie, de la ora 18.30, la Libăria Bastilia. Împreună cu cei care se ocupă de gestionarea deșeurilor, dar și cu cei care găsesc soluții creative pentru reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi, TOtB încearcă să afle realitatea din spatele cifrelor, să înțeleagă care sunt cele mai mari probleme legate de colectarea și reciclarea deșeurilor în România, dar mai ales cum putem, cetățeni și organizații ale societății civile, să determinăm o schimbare în bine.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri