Veveritele californiene mesteca pielea sarpelui cu clopotei, dupa care isi ling blana pentru a-si masca mirosul de pradatori, arata un studiu realizat de oamenii de stiinta de la UC Davis, informeaza ENN.
Barbara Clucas, absolventa a UC Davis si specializata in comportamentul animalelor, a observat ca veveritele de pamant si veveritele de roca isi aplica mirosul de serpi pe blana prin luarea de ramasite de piele a serpilor cu clopotei, mestecandu-le si apoi lingandu-si blana.
Femelele adulte si puii isi aplica mirosul mai des decat masculii adulti, care sunt mai putin vulnerabili la atacurile serpilor pradatori, a aratat Clucas. Mirosul le ajuta probabil sa-si mascheze propriul miros, in special atunci cand veveritele dorm in cuiburi noaptea si sa convinga un sarpe ca un alt sarpe doarme in cuib.
Veveritele nu se limiteaza la folosirea bucatilor de piele ale serpilor, a aratat Donald Owings, profesor de psihologie la UC Davis, consilierul lui Clucas si autor al lucrarii. El spune ca veveritele preiau mirosul de sarpe si de pe sol si de pe alte suprafete unde au stat serpii, iar acest comportament a fost observat si la alte rozatoare.
Aplicarea mirosului de sarpe este o arma remarcabila de aparare a veveritelor. Echipa de cercetare a lui Owings a mai descoperit ca veveritele pot sa-si incalzeasca cozile si sa trimita un mesaj de alarma serpilor cu clopotei, care pot „vedea” in infrarosu. De asemenea, rozatoarele ingenioase isi dau seama de cat de periculos este un sarpe, bazandu-se pe sunetele pe care le scoate.
Pe deasupra, colegul lui Owings, profesorul Richard Coss, a demonstrat ca aceste veverite au dezvoltat rezistenta la veninul sarpelui cu clopotei. „Acesta este un frumos exemplu de oportunism al animalelor,veveritele intorc foaia in problema serpilor”, a spus Owings.