Vereş, Banca de Alimente: În România se aruncă 6.000 de tone de alimente pe zi

Românii aruncă în fiecare zi în jur de 6.000 de tone de alimente echivalentul a 300 de camioane pline cu mâncare, în timp de 4,5 milioane de persoane trăiesc la limita sărăciei, a declarat Gabriela Vereş, vicepreşedinte Asociaţia ”Banca pentru alimente” în cadrul conferinţei Green Report „EAT SMART – Prespective naționale în criza alimentară”. 

„În România avem 6.000 de tone de alimente pe zi care se aruncă. E foarte mult. Imaginaţi-vă 6.000 de tone sunt 300 de camioane pe care dacă le verşi în piaţa din centrul oraşului în care locuiţi se acoperă până la nivelul clădirilor tot spaţiul respectiv. Atât se aruncă pe zi, timp în care 4,5 milioane de oameni trăiesc în sărăcie. Jumătate dintre copiii sunb şase ani de la ţară se culcă flămânzi”, a spus Vereş.

Potrivit acesteia, risipia alimentară nu se întâmplă doar la consumatorul final, dar el este responsabil pentru cea mai mare parte a mâncării aruncate. La nivel global, nu doar în România, 55% din risipa se întâmplă în gospodării.

Dar aceste alimente nu doar că produc risipă alimentară în loc să fie consumate, ci se tranformă în deşeuri care la rândul lor produc efecte cu gaze de seră foarte dăunătoare mediului şi omului deopotrivă.

„Deşeurile alimentare produc la groapă gaze cu efect de seră, ceea ce din păcate are un efect negativ asupra mediului. Gazele de seră degeaba merg la groapa de gunoi de la marginea oraşului pentru că din păcate se şi infiltrează, se întâmplă incendii spontane şi totul se duce în atmosferă în ce respirăm. Avem o responsabilitate faţă de mediu”, a explicat Vereş.

Chiar dacă Legea risipei alimentare există încă din 2016, abia în acest an Banca de Alimente a început „cu adevărat” să încheie contracte cu retailerii pentru a prelua donaţiile.

Cum se poate diminua risipa alimentară

Potrivit Gabrielei Vereş, sunt mai multe măsuri care pot fi luate de cetăţeni. În primul rând, putem să ne corectăm comportamentul de consum, şi să îl corectăm în aşa măsură încât să influenţăm şi comportamentul supermarketurilor.

„Standardele estetice pe care le au supermarketurile sunt generate de consumatori. Adică dacă ma duc la magazin şi nu cumpăr un morcov pentru că e îndoit sau un măr pentru că e puţin lovit, ele ajung la gunoi”.

Reţeaua băncilor de alimente a reuşit în România să salveze 5.076 de tone de alimente cu o valoare comercială de peste 55 milioane de lei.

„Aceştia sunt bani cu care persoanele defavorizate nu şi-ar fi permis să mergă să cumpere acele alimente care au ajuns la noi pentru că nu au putut fi vândute de către proprietarii mărfurilor. Este nevoie însă de mult mai mult pentru că statistic e încă multă mâncare care se risipeşte, reţelele comerciale sunt foarte dinamice şi se implică tot mai mult penru a redistribui aceste alimente, dar încă mai e mult de făcut”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri