Verde pentru cladiri sustenabile

Bucurestiul este clasat pe pozitia 21 din 30 in Indexul Oraselor Verzi din Europa in privinta calitatii constructiilor si impactul acestora asupra mediului. In acest sens orientarea, pe de o parte a dezvoltatorilor imobiliari catre cladirile verzi, si pe de alta parte a autoritatilor publice si a proprietarilor catre reabilitarea cladirilor existente, a devenit o realitate. Despre cat de importante sunt achizitiile verzi si cum pot ele transforma o cladire explica Steven Borncamp, presedinte Consiliului Director si CEO al Romania Green Building Council (RoGBC), in interviul acordat Green Report.

Cat de importante sunt achizitiile verzi pentru sectorul constructiilor?

Achizitiile verzi reprezinta o componenta critica pentru proiectele de constructii. Procesul de definire a unei cladiri ca fiind o cladire verde incepe odata cu produsele, tehnologiile si serviciile ce sunt integrate in respectiva cladire. Avand reglementari foarte bine definite in ceea ce priveste achizitiile verzi se vor crea standarde si piete viabile pentru constructii ce sunt atat sustenabile cat si profitabile.

Care sunt achizitiile necesare pentru a transforma o cladire intr-o cladire verde?

Exista sute sau chiar mii de componente care pot fi considerate achizitii verzi. O lista foarte scurta ar include: servicii de proiectare, fatade de cladiri, materiale izolante, ferestre, vopseluri, lemn provenit din surse certificate etc. Cladirile sunt responsabile pentru 40% din emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial si impun totodata o presiune foarte mare asupra resurselor noastre naturale. Achizitionarea de produse care reduc dramatic consumul resurselor, ce sunt deja limitate, in acelasi timp cu asigurarea sigurantei unei cladiri reprezinta un pas critic.

Betonul poate fi considerat o „achizitie verde”? Daca da in ce limite?

Productia de ciment este recunoscuta ca fiind un factor de constributie semnificativ de CO2. Acestea fiind spuse, cimentul si betonul furnizeaza durabilitate, masa termica (importanta pentru stocarea caldurii si asigurarea climatizarii inauntrul unei cladirii), si integritate structurala; propietati foarte importante care nu sunt usor de inlocuit. Industria cimentului a initiat pana in prezent activitati pentru a imbunatati impactul acestor materiale asupra mediului inconjurator, iar aceste initiative trebuie continuate.

Pot fi considerate ca “achizitii verzi” materialele si produsele cumparate pentru reabilitarea termica?

Cu siguranta eficienta energetica poate fi considerata ca fiind o componenta verde din motive ce sunt prin definitie evidente. Pozitia noastra este aceea ca trebuie sa ne concentram asupra problemelor de toxicitate si energia necesara pentru producerea materialelor de constructii. O veste buna este ca suntem martorii a unor noi dezvoltari tehnice in ceea ce priveste materialele de izolatie si totodata a unei renasteri a materialelor de izolatie traditionale precum: lana de oaie, paie si fibre naturale.

Este mai rentabil sa construiesti o cladire verde decat sa refaci una?

Este o intrebare importanta insa in acelasi timp foarte complexa. Adeseori este mai sustenabil sa renovezi o cladire decat sa reconstruiesti una noua intrucat poti folosi structura deja existenta. Poti totodata sa obtii o valoare adaugata mai mare pentru o cladire noua ce este mai inalta si care detine o utilizare mai flexibila a spatiului interior. In ceea ce priveste profitabilitatea acestei alegeri, este important sa cunoastem ce isi doresc noii propietari si cat sunt dispusi sa plateasca. Pe scurt, trebuie evaluata fiecare cladire individual, insa renovarile pot fi facute intr-un mod foarte profitabil.

Care sunt costurile necesare pentru transformarea unei cladiri comparativ cu cele de construire?

Este imposibil sa compari fara sa realizezi o descriere detaliata a tipurilor de cladiri, care sunt de altfel sunt foarte numeroase. Constructia unor cladiri verzi noi si renovarea folosind principii de constructii sustenabile pot fi fezabile fara investitii aditionale daca sunt obtinute stimulente financiare pentru tehnologiile si solutiile verzi implementate. Practic, o persoana imprumuta bani pentru asi imbunatati locuinta si plateste inapoi imprumutul cu ajutorul sumei economisite asociate reducerii consumului de energie.

Cu cat scade consumul de energie si apa, dar si emisiile de carbon intr-o cladire reabilitata comparativ cu una clasica, avand aceeasi suprafata?

Vorbind in termini generali, este foarte usor sa obtii o reducere de 30% a energiei si a consumului de apa. Intrucat emisiile de carbon sunt in legatura directa cu consumul de energie, s-ar aplica acelasi procentaj. Lucram la doua proiecte demonstrative. In propriul nostru birou, vom reduce consumul de energie cu 60% si consumul de apa cu 30%. Un alt aspect important este ca vom putea acomoda in mod comfortabil mai multe persoane . Un alt proiect demonstrativ pilot este renovarea unei biblioteci din comuna Cacica, judetul Suceava unde ne dorim sa cream un exemplu de durabilitate, responsabilitate fata de mediu si de bune practici in constructie pentru comunitatile locale si autoritatile din Romania.

In momentul de fata proiectul este in plina desfasurare. Sistemul folosit pentru certificarea cladirii este foarte ambitios in momentul de fata existand doar 4 cladiri in lume certificate cu ajutorul acestui sistem, iar cea de-a cincea va fi in Romania. Cladirea va produce mai multa energie decat necesarul de consum si se bazeaza pe calitati izolante exceptionale si tehnologii geotermale pentru a elimina orice nevoie de alimentare pe baza de combustibili fosili.

Care este perioada estimata de amortizare a costurilor?

In functia de solutia utilizata, perioadele de amortizare variaza. Acestea pot fi mai mici de 18 luni in cazul proiectelor in care se intervine numai asupra iluminatului. Cele mai multe initiative au ca perioada de amortizare pana la 5 ani. Unele tehnologii precum turbinele eoliene si panourile fotovoltaice pot ajunge pana la 12 – 20 ani perioada de amortizare, in conditiile in care nu exista nici o forma de suventionare.

Foto: rogbc.org

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri