Viceprim-ministrul și Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dîncu, a declarat pentru Green Report că Guvernul va aloca în următorii 4 ani 12 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în zonele rurale și în zonele urbane nedezvoltate din România.
Este una dintre prioritățile noastre construirea unui standard de civilizație minim în localitățile rurale din România care nu beneficiază de apă și canalizare. Mai bine de jumătate din cele 3.500 de proiecte care sunt în derulare în localități din România sunt în zona apă, canalizare și gaz, ceea ce ține de infrastructura minimă.
În plus, potrivit viceprim-ministrului, autoritățile vor lucra până în septembrie la „un program intensiv” de obținere a autoritzațiilor sanitare pentru peste 2.800 de școli.
Problema infrastructurii de apă nu este însă singura cu care se confruntă administrația centrală și locală.
Problema deșeurilor, rezolvată „în sistem pompieristic”
În ceea ce privește managementul deșeurilor, Vasile Dîncu ne-a declarat că, în acest moment, Ministerul pe care îl conduce lucrează cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru elaborarea unei strategii:
Principalele lucruri pe care trebuie să le rezolvăm în acest moment sunt alarmele europene care pot atrage infringement. Încercăm să le soluționăm, dar, deocamdată, lucrăm în sistemul pompieristic, ca să fiu sincer.
Vicepremierul a mai declarat că cele mai importante proiecte din acest domeniu care nu au fost duse la capăt au fost „refazate” pentru următorul exercițiu financiar, 2014-2020: „Nu este un lucru foarte bun, dar era soluția pe care am găsit-o pentru a nu pierde resursele respective.”
De asemenea, Vasile Dîncu și-a propus să construiască „un cadru legislativ mult mai strict”, astfel încât să evite „aberații” precum cele din orașul Cluj, care își duce deșeurile în Oradea.
Ghidul pentru eficiență energetică, publicat recent
Vasile Dîncu a anunțat că, săptămâna trecută, a fost publicat pe site-ul programului Regio ghidul pentru eficiență energetică. În plus, potrivit ministrului, pe lângă finanțarea din fonduri europene, există și posibilitatea de a finanța proiecte de eficientizare energetică din fonduri guvernamentale.
Vicepremierul a mai precizat că o realizare a administrației sale o reprezintă extinderea programului Regio și în zona orașelor. Anterior, fondurile puteau fi accesate doar la nivelul municipiilor.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării sustenabile a orașelor, organizate de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România).