Vasile Dîncu: Cetățenii declară că vor să separe deșeurile, însă nu practică acest comportament

Fără o implicare a cetățenilor, orice proiect de dezvoltare urbană, precum colectarea selectivă a deșeurilor, este sortit eșecului. Iată opinia viceprim- ministrului Vasile Dîncu, prezent la o conferință dedicată dezvoltării orașelor românești în context european.

dezvoltare urbană dîncu

Vorbind despre factorii care asigură succesul proiectelor de dezvoltare urbană, Vasile Dîncu, vice-premierul României și Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a insistat asupra necesității de a implica mai mulți actori în procesele de decizie.

Participanții la creșterea unui oraș trebuie să fie cetățenii. Dacă cetățenii nu interiorizează un proiect, dacă nu se entuziasmează, dacă nu îi motivăm pentru un anumit proiect, proiectul nu reușește. Uitați-vă la ce se întâmplă în orașe cu deșeurile. Cu toate că oamenii par destul de încântați să separe deșeurile pe categorii, atunci când nu-i vede nimeni, nu practică acest comportament pe care rațional îl recunosc ca fiind unul de dezvoltare durabilă pentru toată lumea.

Ca soluție, viceprim-ministrul sugerează implicarea sociologilor, a economiștilor și a antreprenorilor în planificarea orașelor, alături de arhitecți. Astfel, spune el, se vor lua în calcul necesitățile și motivațiile populației, de comportamentul căreia depinde tranziția spre sustenabilitate.

Științele sociale și diverse forme de inginerie trebuie să vină alături de planificatori și de cei care decid în orașe. Când este vprba despre orașe, viitorul trebuie gândit împreună.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri