Vara din emisfera nordică ar putea dura 166 de zile, iarna va avea doar 31 de zile, iar toamna și primăvara se vor micșora substanțial. Previziunile făcute de oamenii de știință sunt pentru anul 2100, în cazul în care nu se iau măsuri pentru oprirea încălzirii globale.
Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au analizat date privind clima din 1952 până în 2011 pentru a vedea unde a început și unde s-a terminat fiecare anotimp din emisfera nordică. Au descoperit că în această perioadă, de aproape 60 de ani, verile au crescut, în medie, de la 78 la 95 de zile. Iernile s-au scurtat de la 76 la 73 de zile, iar primăverile și toamnele se vor contracta, de asemenea. În medie, primăverile au scăzut de la 124 la 115 zile, iar toamnele de la 87 la 82 de zile.
„Acesta este ceasul biologic pentru fiecare ființă vie”, a subliniat autorul studiului, Yuping Guan, de la Academia Chineză de Științe. „Oamenii se ceartă în legătură cu creșterea temperaturilor cu 2 sau 3 grade, dar schimbarea anotimpurilor este ceva ce oricine poate să înțeleagă.”
Oamenii de știință au calculat începutul verii pe baza a 25% dintre cele mai mari temperaturi din acea perioadă, iar iernile – plecând de la 25% dintre cele mai scăzute temperaturi.
Nu este primul studiu care avertizează că schimbările climatice au un impact profund asupra anotimpurilor – făcând verile mai călduroase și mai lungi și iernile mai calde și mai scurte – dar autorul lucrării a fost surprins de estimările dramatice.
„Prima dată ne-am uitat la anul 2050, apoi am calculat pentru 2100 și datele au fost îngrijorătoare”, a spus Yuping Guan, pentru NBC News. „Pentru starea de bine a umanității, am sperat că aceste date erau greșite.”
Schimbările anotimpurilor înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor. Veri mai lungi și mai calde înseamnă, de exemplu, că țânțarii și alți dăunători purtători de boli și-ar putea extinde teritoriile și ar putea supraviețui în zone unde nu sunt găsiți de obicei. În plus, pentru că anotimpurile dictează ciclurile de viață ale plantelor și animalelor, schimbările climatice ar putea afecta abilitatea speciilor de a se adapta.
„Una dintre principalele îngrijorări este cum creșterea temperaturilor va afecta dezvoltarea culturilor agricole”, a subliniat Weston Anderson, de la Universitatea din Columbia, care studiază efectele schimbărilor climatice asupra agriculturii și securității alimentare. „Asta înseamnă cât de repede ajung culturile la maturitate și, ca rezultat, și cât de tare este afectat randamentul culturilor.”
Citește și: