Viteza vanturilor din emisfera nordica a planetei s-a redus substantial in ultimii 30 de ani, releva primul studiu de anvergura realizat pe acest subiect de catre Laboratorul pentru stiintele climei si mediului, in colaborare cu Centrul european de prognoza meteorologica.
Publicat de ”Nature Geoscience”, studiul s-a bazat pe inregistrarile celor peste 800 de statii de masurare a intensitatii vantului. Acesta releva ca viteza vantului a intrat in declin in majoritatea regiunilor din zona temperata a suprafetei terestre din emisfera nordica, zona in care se afla si Romania.
In ultimele trei decenii, viteza a scazut in medie cu 10% in cele mai multe regiuni ale lumii: SUA, China, Australia si mai multe tari din Europa. Studiile arata ca, in Asia, vanrturile moderate si cele puternice au scazut cel mai rapid in intensitate.
Cercetatorii au incercat sa explice acest fenomen folosind simulari pe computer, observatii din satelit si radiosondaje. Ei il pun pe seama schimbarilor in circulatia generala a atmosferei, alaturi de cresterea in pondere a vegetatiei. Valurile de defrisari, ca cele din Siberia, au crescut rugozitatea solului, cu alte cuvinte capacitatea elementelor de la suprafata solului de a frana vanturile.
Este pentru prima oara cand a fost posibila realizarea unui studiu de o asemenea anvergura. Pana acum, calitatea observatiilor era insuficienta pentru a fi realizate studii la scara globala privind evolutia pe termen lung a vanturilor.