Vantul schimbarii bate dinspre Dobrogea

Piata energiei electrice din Romania va fi nevoita sa se adapteze odata cu punerea in functiune a parcului eolian de 600 de MW din Dobrogea, atrage atentia Martin Pacovsky, Chief Operations Officer CEZ Romania. In opinia sa, crearea unui „ghiseu unic” si scurtarea termenelor de obtinere a autorizatiilor pentru proiecte ar convinge bancile si companiile sa investeasca mai mult in energia regenerabila din Romania.

Interviu de Livia Cimpoeru

In Romania au fost anuntate multe proiecte eoliene, dar numai investitia CEZ s-a concretizat. Care credeti ca este explicatia?

In primul rand, CEZ este foarte motivata sa devina lider pe pietele din Europa de Est. Cred ca am ales „locul potrivit si momentul potrivit”. Schema regulatorie e valabila doar pe o anumita perioada, iar cu cat incepem mai devreme, cu atat veniturile vor aparea mai repede. Asadar, e vorba si despre o motivatie financiara. O alta explicatie ar fi faptul ca multe dintre companiile mici care vor sa dezvolte ferme eoliene nu inteleg intotdeauna complexitatea procesului, care e un factor ce limiteaza mult proiectele.

Din experienta proiectului din Dobrogea, cum ati caracteriza procesul birocratic din Romania?

Noi am cumparat proiectul de la compania Continental Wind Partners, care obtinuse deja majoritatea autorizatiilor. Ei au avut nevoie de doi ani ca sa organizeze tot procesul. Acesta a fost de fapt si motivul pentru care am decis sa cumparam proiectul, pentru ca e intotdeauna mai bine sa ai pe cineva care cunoaste intreg contextul decat sa te apuci sa faci tu acest lucru. N-as spune ca birocratia de aici e mai dificila sau mai accesibila decat in alte tari din Europa de Est. As spune chiar ca e un standard pentru aceasta regiune. Sunt momente in care avem probleme cu obtinerea unor autorizatii, dar aceste lucruri pot fi negociate.

Ce veti face cu certificatele verzi alocate in baza energiei produse in Dobrogea. Le veti vinde sau le veti pastra pentru necesarul companiei?

Deocamdata nu am discutat acest lucru pe plan intern. Se pare ca, dupa ce vom da drumul proiectului, vom fi cel mai mare detinator de certificate verzi din tara. Vrem sa fim foarte transparenti, sa nu provocam distorsiuni si sa nu favorizam niciun jucator de pe piata din
Romania. Vom avea desigur certificate pentru nevoile companiei noastre, dar vor fi cu siguranta si cele destinate vanzarii pe piata. Insa o vom face intr-un mod foarte transparent, pentru a nu fi acuzati ca incercam sa manipulam piata.

Adaptare obligatorie

Cum prognozati viitorul pietei certificatelor verzi din Romania?

E foarte greu sa prezicem de-acum ce se va intampla. Noi vom fi lideri in acest sector si vom fi in stare sa influentam piata. De aceea testam niste scenarii si avem foarte mare grija in crearea modelului prin care vom pune pe piata certificatele. Nu vrem sa facem ceva imprevizibil.
Evident, scopul nostru final este de a obtine cel mai mare pret pentru aceste certificate. Cred ca piata electricitatii din Romania va trebui sa se adapteze noii situatii, cand intreg proiectul de 600 de MW va deveni functional. Atat pentru ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – n.r.), cat si pentru OP COM (Operatorul Pietei de Energie Electrica – n.r.) si Transelectrica va fi destul de dificila echilibrarea consumului si a generarii.
 
Vrem sa negociem cu toata lumea, pentru a nu a ne trezi cu mari surprize. Imaginati-va si situatia in care vantul inceteaza sa mai bata. Va fi nevoie de o centrala electrica pregatita sa preia toata capacitatea. Parcul se va opri si in cazul in care vantul va bate prea tare. Cred ca negocierile cu Transelectrica vor fi destul de dificile. Este o situatie noua, la care piata va trebui sa se adapteze.

Sa inteleg ca preferati modelul german de conectare la retea?

Cred ca fiecare piata are specificul ei. Modelul german functioneaza bine in Germania, dar are probleme in unele tari invecinate. Exista modele matematice despre cum va arata piata, insa vom vedea ce se intampla din momentul in care lucrurile vor demara efectiv.

Care vor fi beneficiile pentru pentru comunitatile locale din Fantanele si Cogealac?

Am incercat inca din stadiul constructiei sa incheiem contracte cu furnizorii locali. Avem intre 400 si 500 de angajati pe acest proiect, iar majoritatea sunt din regiunea Dobrogea. Evident, pentru anumite functii angajam specialisti din strainatate, insa avem si echipe locale, pentru ca angajatii romani sunt bine pregatiti. Avem o parte de buget alocata imbunatatirii sistemului de alimentare cu apa si cel de canalizare. Suntem totodata pregatiti sa contribuim la reabilitarea scolilor din zona. Ne-am apucat sa imbunatatim infrastructura locala si asa am ajuns sa refacem drumurile din zona.

Fermierii locali vor putea cultiva in continuare terenurile inchiriate pentru turbine, asa cum se intampla in unele tari?

Intr-adevar, terenurile sunt inchiriate si oamenii le pot cultiva. Turbinele sunt de ultima generatie si foarte prietenoase cu mediul, asa ca nu ar fi niciun pericol pentru culturi.

Fortand o estimare, cam cate locuinte din Romania vor fi alimentate cu energie verde din Dobrogea?

E dificil de stabilit exact, nu putem sa ne bazam decat pe un pur calcul matematic. Daca luam in considerare cei 600 de MW putere instalata ai parcului eolian si un consum mediu de 150 KW h pe luna al unei gospodarii, ajungem la o cifra de circa un milion de locuinte. Dar e doar un calcul teoretic.

Veti investi si in alte tipuri de energie regenerabila, precum cea solara sau geotermala?

Suntem deschisi la orice proiect de acest gen. Totusi, trebuie sa spun ca proiectele solare si geotermale nu sunt dezvoltate in Romania suficient pentru ca noi sa putem participa. Cred ca trebuie sa mai treaca putin timp. Spre exemplu, in Oltenia e o regiune foarte buna pentru energia solara. Avem o retea de distributie acolo, asa ca pentru noi ar fi o evolutie naturala. Insa, repet, noi intotdeauna tindem sa cumparam proiectele intr-un anumit stadiu de dezvoltare.

La revedere , „baieti destepti”

Aveti programe de crestere a eficientei energetice si/ sau de reducere a consumului adresate clientilor dv.?

Realizam in mod regulat campanii de informare pentru clienti. Am avut recent o campanie de promovare a consumului redus de energie, in care circa 6.000 de clienti de-ai nostri au primit cate un set de 6 becuri economice. Constant, le explicam ca e foarte important sa consume responsabil. Pentru ca pana la urma nici pentru noi nu e rentabil sa avem varfuri de consum. Spre exemplu, daca intr-o anumita perioada creste foarte mult consumul, iar apoi scade, aceste inegalitati nu sunt rentabile.

Asadar, desi suna paradoxal, un distribuitor de electricitate nu e interesat de consum foarte mare in orice conditii?

Inclusiv in perioada de varf, de vara, incercam sa le explicam clientilor ca trebuie sa ne anunte daca isi schimba numarul de aparate din casa, spre exemplu aparatele de aer conditionat. In perioadele de supratensiune poate cadea curentul, iar disconfortul e foarte mare. Pana la urma, interesul pentru astfel de campanii e de ambele parti.

Romania a cunoscut in trecut o serie de scandaluri legate de asa-numitii „baieti destepti”, care cumparau energie ieftina de la poarta centralei si o vindeau la pret dublu statului. Credeti ca e posibil ca acestia sa se insinueze si pe piata energiei verzi?

Cred ca e mult mai putin probabil. In cazul proiectelor mari vorbim despre investitori privati, care vor fi foarte atenti cum se comercializeaza energia si la ce pret. Un dezvoltator care se ocupa de la inceput de proiect e interesat sa o vanda la cel mai bun pret posibil. Asadar, riscurile de a creste preturile artificial ar fi mai mici. Mai cred ca piata s-a mai maturizat din 2005 incoace, mediul e mai controlat si mai transparent si nu prea mai este loc pentru acesti baieti destepti.

Ati beneficiat de vreo scutire de taxe de conectare din partea statului?

Nu, platim totul. Ne-ar fi placut un astfel de ajutor, insa am platit tot ce e legat de conectarea la retea.

Daca ati fi ministrul economiei din Romania, ce schimbari ati face in actuala legislatie pentru a convinge companiile si bancile sa investeasca in energia eoliana?

E o situatie foarte ipotetica pentru mine. Insa, in opinia mea ar fi benefica reglementarea unor termene mai scurte pentru obtinerea anumitor autorizatii. Si ideal ar fi sa obtii aceste aprobari dintr-o singura sursa si foarte rapid, respectiv printr-o autoritate unica. Si scutirile de taxe ar fi pentru investitorii privati un stimul important.

Insa actuala schema a certificatelor verzi este favorabila si ofera stimulul potrivit industriei. Mai cred ca UE ar trebui sa uniformizeze procedurile de obtinere a autorizatiilor, deoarece vedem mari diferente intre statele membre, ceea ce e oarecum surprinzator. Spre exemplu, daca aduci turbine intr-o tara, chiar daca produsul este acelasi, ai nevoie de aprobari si certificate diferite de la stat la stat. E o risipa de timp si de bani. Daca am avea un sigur tip de certificate, lucrurile ar fi mult mai simple. Insa nu am terminat constructia, asa ca e posibil sa ne lovim de unele obstacole pe parcurs. Cred ca urmatorul punct critic va fi conetarea centralei la reteaua nationala. Si cred ca aici vom vedea multe surprize si discutii. Acesta va fi adevaratul test pentru cum vor functiona lucrurile.

spot_img

Ultimele știri