Vanatorii de terenuri pentru biocombustibil au pus ochii pe Africa

Companiile de biocombustibil din Europa si China cumpara mari suprafete de pamant pe continentul african, provocand defrisari si schimband destinatia terenurilor agricole si destinate alimentelor, pentru a produce in schimb combustibil, avertizeaza ecologistii de la ”Friends of the Earth”.

O suprafata de aproximativ cinci milioane de teren agricol din Africa, ce depaseste ca intindere Olanda, a fost vanduta unor companii straine, incepand cu anul 2006, pentru a fi cultivata cu plante din care se obtine biocombustibil.

Datele apartin organizatiei de mediu ”Friends of the Earth” din Bruxelles si sunt incluse intr-un studiu publicat astazi.

Printre cumparatori se numara mai multe companii europene, printre care Galp Energia SGPS SA din Portugalia, D1 Oils Plc din Marea Britanie, Sun Biofuels Ltd. si Agroils Srl din Italia, dar si firme din Canada si Israel. Acestea au achizitionat mari suprafete de teren in scopul cultivarii lor cu jatropha, cunoscuta ca ”planta petrolului”.

Obiectivul UE adanceste criza alimentara

”Este clar ca tintele UE de a creste procentul de agrocombustibili conduce la goana dupa terenuri din Africa. In aceste conditii exista riscul ca agrocombustibilii, si odata cu ei resursele naturale ale terenurilor agricole, sa fie exportati fara minime beneficii pentru comunitatile locale sau economiile nationale”, se arata in studiul ONG-ului. Tintele asumate de statele UE prevad ca 10% din combustibilul utilizat in transporturi sa fie obtinut din surse regenerabile, in 2020.

Guverne precum cele din Etiopia, Ghana si Mali au incurajat aceste achizitii, care in unele situatii au fost facute fara consimtamantul comunitatilor locale sau fara un studiu de impact asupra mediului. In lista tarilor care au vandut terenuri companiilor de biocombustibil se regasesc Angola, Camerun, Congo, Etiopia, Ghana, Kenya, Madagascar, Mozambic, Nigeria, Sierra Leone si Tanzania.

Firme din China, Suedia, Nigeria, Ghana si Norvegia sunt, de asemenea, pe lista celor interesate sa cumpere terenuri in Africa.

Controversa preturilor la alimente

”Friends of the Earth” recomanda ca statele africane sa opreasca tranzactiile cu terenuri si ca UE sa reduca tinta pentru biocombustibil, masura ce vizeaza combaterea schimbarilor climatice. In acest sens, reprezentantii mai multor organizatii non-profit, printre care Greenpeace si Oxfam, au afirmat ca biocombustibilii pot face mai mult rau decat bine, conducand la cresterea cantitatii de dioxid de carbon din aer, pe masura ce padurile care absorb emisiile sunt taiate ca sa faca loc plantatiilor.

De asemenea, in 2008, cercetatorii de la Institutul International de Cercetare si Politici in Alimentatie au acuzat ca biocombustibilii au contribuit la cresterea preturilor la cereale. Pe de alta parte, intr-un studiu al Bancii Mondiale publicat in urma cu o luna, se preciza ca ”efectul biocombustibililor asupra preturilor alimentelor nu a fost atat de mare precum s-a estimat intial.”

Printre altele, studiul organizatiei recomanda ca tranzactiile cu terenuri sa includa obligatii pentru investitor, acordul comunitatilor locale, si pe cat posibil un acord prin care un anumit procent din culturi sa fie destinat pietelor locale.

”Exista riscul ca agrocombustibilii, si odata cu ei resursele naturale ale terenurilor agricole, sa fie exportati fara minime beneficii pentru comunitatile locale sau economiile nationale”, Friends of the Earth

Raluca Petrescu
 

Cititi si: 

Tinta UE pentru biocombustibili provoaca foamete in masa

Biocombustibilii romanesti au ramas in pana

Brazilia indeamna Africa sa produca biocombustibili

spot_img

Ultimele știri