Valurile de căldură amplifică nivelurile record de topire din Groenlanda

Valurile de căldură și incendiile de vegetație care afectează emisfera nordică au dus la agravarea topirii Groenlandei, care a pierdut luna trecută la fel de multă gheață cât pierde în mod normal într-un an.

Temperaturile neobișnuit de mari topesc părți ale calotei glaciare care obișnuiau să fie solide pentru întregul an, conform oamenilor de știință care avertizează că acest fenomen este și o cauză, dar și un efect al schimbărilor climatice cauzate de om.

Groenlanda, unde se găsește a doua cea mai mare calotă glaciară din lume, s-a topit în ultima lună mai mult decât media pe un an înregistrată între 2002 și prezent, conform estimărilor provizorii. Gheața de suprafață a scăzut în luna iulie cu 197 de gigatone, echivalentul a 80 de milioane de bazine olimpice, conform lui Ruth Mottram, de la Institutul Meteorologic Danez.

Temperaturile au fost mai mari decât media cu peste 10 grade Celsius în această săptămână. Chiar și în vârful păturii de gheață, aflat la 3.200 de metri peste nivelul mării, au fost înregistrate 10 ore cu temperaturi peste limita înghețului, fenomen extrem de rar. Cercetătorii avertizează că Arctica este mult mai sensibilă la încălzire în prezent decât acum câteva decenii.

Groenlanda a pierdut peste 2 gigatone de gheață într-o singură zi

Impactul asupra nivelului mării nu a fost calculat încă, însă temperaturile ridicate vor accelera probabil topirea imensului ghețar Petermann. În următorii ani, bucăți imense de gheață, lungi de câțiva kilometri, vor cădea în ocean.

Guvernul rus a declarat stare de urgență în patru regiuni din Siberia și a trimis trupe de soldați pentru a ajuta la stingerea incendiilor, care afectează o suprafață echivalentă cu cea a Belgiei.

În Norvegia, peste 20 de regiuni din nordul țării au înregistrat „nopți tropicale”, cu temperaturi peste 20 de grade Celsius pe timp de noapte.

În zona arctică canadiană, care se încălzește de două ori mai repede decât media globală, localnicii au înfruntat incendii de vegetație record, iar permafrostul se topește cu decenii mai repede decât estimările.

Munții europeni au fost de asemenea afectați. Ghețarii din masivul Mont Blanc din Franța, precum și cei din Alpii Elvețieni, au înregistrat topiri semnificative.

În ultimele două luni, incendiile de vegetație din zona Arctică au emis o cantitate de CO2 echivalentă cu emisiile Belgiei pe un an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri