Valul de căldură din Marea Britanie din această vară, de 30 de ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice

Valul de căldură care a afectat Marea Britanie în această vară a fost de 30 de ori mai posibil din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, conform unei analize realizate de Met Office.

Oamenii de știință atrag atenția că fără reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel de valuri de căldură ar putea avea loc o dată la doi ani până la mijlocul acestui secol. Conform analizei, temperatura medie din Marea Britanie în timpul lunilor iunie, iulie și august a fost cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.

Sute de morți premature au avut loc în timpul valului de căldură, iar fermierii s-au confruntat cu lipsa apei. Raportul a fost lansat în cadrul summitului ONU pentru climă din Katowice, Polonia.

„Liderii globali ar trebui să asculte nu doar de oamenii de știință, dar și de oamenii care sunt afectați de evenimentele meteo extreme în prezent. Ei văd ce se întâmplă cu proprii ochi și suferă. Umanitatea nu va mai putea face față lumii înspre care ne îndreptăm.”, a declarat Peter Stott, autor principal al studiului.

Stott a declarat că cercetătorii din jurul lumii încep să găsească legăturile între fenomenele meteo extreme și schimbările climatice.

„Vedem [fenomene meteo extreme] întâmplându-se iar și iar în jurul lumii. Această întreagă succesiune de evenimente nu s-ar fi întâmplat fără schimbările climatice.”

Cercetătorii de la Met Office au folosit modele de computer sofisticate pentru a estima probabilitatea valului de căldură într-o lume cu și fără încălzire globală. Dacă lumea nu ar fi dublat cantitatea de CO2 din atmosferă prin arderea combustibililor fosili, șansa unui astfel de eveniment meteo extrem ar fi fost de doar 1 la 200. Însă în condițiile de astăzi, probabilitatea a fost de 1 la 8.

Green Report Shop Produse ECO

Ei au analizat și recordurile de temperaturi din Anglia Centrală, începând cu 1659. Au descoperit că o singură vară, a anului 1826, a fost la fel de caldă ca 2018 în cele două secole până în 1850, când emisiile de CO2 au început să crească rapid. În schimb, în ultimele două decenii au fost înregistrate două alte veri la fel de călduroase ca cea a anului 2018, în 2003 și 2006.

„Știința lasă liderii globali fără un loc să se ascundă. Ei sunt prima generație de lideri politici cu o vedere clară asupra catastrofei înspre care ne îndreptăm și ar putea fi ultimii care să o poată ocoli.”, a declarat John Sauven, director executiv la Greenpeace Marea Britanie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri