Valoarea amenzilor aplicate de Garda de Mediu a scazut cu 58%, in 2012

Valoarea amenzilor aplicate de comisarii Garzii Nationale de Mediu in anul 2012 a scazut cu aproape 58%, comparativ cu valoarea inregistrata in 2011, potrivit informatiilor prezentate de reprezentantii institutiei in cadrul seminarului „Gestionarea deseurilor in Romania – spre un management european”, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

In 2012 valoarea amenzilor aplicate si incasate a fost de 38,354 milioane de lei, respectiv 8,473 milioane de lei”, a spus Valentin Neagoe, sef Servicu Deseuri, Garda Nationala de Mediu.

Potrivit datelor prezentate de acesta, in 2011 valoarea amenzilor aplicate era de 90,163 milioane de euro, iar cea a amenzilor incasate de 21,573 milioane de euro.

De asemenea, conform statisticilor prezentate, Garda de Mediu a efectuat 64.726 de inspectii , din care 46.551 in domeniul controlului poluarii si 18.175 in domeniul habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor protejate.

Au fost date 1.488 de avertismente si s-a dispus sistarea activitatii pentru 122 dintre cazuri, precum si o dispozitie de incetare a activitatii.  Totodoata au fost efectuate peste 50 de sesizari penale.

In privinta deseurilor periculoase comisarii Garzii de Mediu  au efectuat  inspectii si controale la un numar de 22 de firme unde s-a urmarit trasabilitatea deseurilor periculoase, verificandu-se  modul de gestionare a deseurilor periculoase generate, colectate, transportate, depozitate, tratate si eliminate final.

In urma actiunilor de inspectie si control au fost aplicate un numar de 22 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.115.000 lei, precum si trei notificari transmise catre Agentiile de Mediu teritoriale in vederea suspendarii autorizatiilor de mediu” , a mai spus Neagoe.

In cadrul controalelor au fost intalnite deficiente in codificarea deseurilor in conformitate cu legislatia in vigoare, depozitarea pe tipuri si categorii a deseurilor, modul de tratare a acestora (amestecarea deseurilor periculoase cu deseurile nepericuloase), instalatii improvizate utilizate in procesul de tratare, lipsa unui sistem de colectare a eventualelor scurgeri de deseuri periculoase cu racordarea la un bazin de retentie, neintocmirea formularelor de expeditie transport deseuri periculoase, precum si modul de respectare a prevederilor impuse prin actele de reglementare.

spot_img

Ultimele știri