Valeriu Tabara: “Peste jumatate din productia de rapita din 2011, solicitata numai de Austria”

“Recolta de rapita de anul viitor va fi mai scazuta, din cauza secetei prelungite din ultimele luni, care s-a inregistrat in perioada optima de semanat. Acest lucru nu este deloc imbucurator, mai ales ca numai Austria a solicitat Romaniei 480.000 de tone de rapita, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din productia din 2011, care se ridica la 860.000 de tone”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, cu ocazia unei conferinte de presa, in care a facut bilantul agricol pentru perioada septembrie 2010-septembrie 2011.

Ministrul a precizat ca regreta ca nu se cultiva, in Romania, cel putin 600.000 de hectare cu rapita, in conditiile in care, anul acesta, au fost în cultura aproape 390.000 de hectare.

Pentru recolta de rapita din 2012, prognozele nu sunt dintre cele mai bune, deoarece seceta din ultimele luni, inregistrata in perioada optima de semanat, va limita semnificativ productia.

Legume si fructe, din belsug in aceasta toamna

Valeriu Tabara a mai spus ca 2011 a fost un foarte bun pentru culturile de grau, recolta acestui an ridicandu-se la 7.193.436 tone, cu 24% mai mare decat anul trecut, iar la orz si orzoaica, cu 8% mai mare decat in 2010.

“Estimarile sunt favorabile si pentru culturile de floarea-soarelui si porumb. Aceeasi situatie, buna, se integisreaza si la legume si fructe, datele comparative indicand cresteri semnificative la recoltele de mar, prun si cires”, a mai spus Valeriu Tabara.

Productia de lapte, mai mica decat anul trecut

Si in domeniul zootehniei, lucrurile stau bine, potrivit bilantului prezentat de Valeriu Tabara, fiind elaborata si finalizata strategia in domeniul cresterii animalelor, care are ca obiectiv, pe termen lung, acoperirea necesarului de consum pe piata interna si diminuarea importului.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pe o perioda de 7 luni, in perioada 2010-2011, s-a inregistrat o crestere a efectivelor de ovine si de gaini ouatoare, fiind insa inregistrata o scadere a efectivelor de pasari.

Productia de carne de vita a crescut cu 9,6, in acelasi interval. Cresteri s-au inregistrat si la carnea de poc, si la cea de oaie, pentru care exista o cerere din ce in ce mai mare pe piata externa, a mai spus Valeriu Tabara.

“Nu am rezolvat insa exportul de carne de porc, iar productia de lapte este mai mica cu 1.430,9 mii hectolitri fata de anul trecut”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri